Showing posts with label gold bar. Show all posts
Showing posts with label gold bar. Show all posts

Thursday, December 1, 2022

Cadangan Pecahan Pendapatan


Cadangan Pecahan Pendapatan

Cadangan pecahan pendapatan bagi yang masih baru mula urus wang:

-15% Simpanan  (Minimum 10%)
-10% perlindungan takaful
-25% ansuran rumah (maksimum 35%)
-15% ansuran kereta
-30% bil dan makan minum
-5%  kos lain-lain (jajan, hiburan)

Sesuaikan ikut keadaan kewangan masing-masing.

Harga Emas semakin naik dalam jangka panjang. 
Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... 


Untuk lebih faham tentang emas - klik link ni: 


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas
#kewangan #tipsemas #simpanan

Monday, November 28, 2022

10 negara yang mempunyai rizab emas terbesar dunia


10 negara yang mempunyai rizab emas terbesar dunia 

https://publicgoldofficial.com/Asya

Harga Emas semakin naik dalam jangka panjang. Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :.. 

Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... http://wasap.my/+60126599945/Akaun_Emas_GAP 

Untuk lebih faham tentang emas - klik link ni: https://publicgoldofficial.com/Asya 

 #turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas #kewangan #tipsemas #simpanan

Saturday, November 19, 2022

7 Punca Gagal Menabung


7 Punca Gagal Menabung !!!

1) Tiada Kesedaran kepentingan menabung
2) mengamalkan belanja dulu, simpan kemudian kalau ada lebih
3) punya mentaliti sementara muda la nak enjoy dulu
4) kurang pendedahan kerana berada di dalam comfort zone
5) Tidak mendalami ilmu-ilmu kewangan
6) tidak memiliki matlamat hidup dan perancangan persaraan
7) tidak memiliki circle yang berjuang ke arah kewangan yang lebih balik

Jika anda mempunyai salah satu  ciri-ciri diatas, ubahlah tabiat kewangan anda untuk masa depan yang baik.
mulakan dengan simpan  emas.
Harga Emas semakin naik dalam jangka panjang. 
Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... 


Untuk lebih faham tentang emas - klik link ni: 


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas
#kewangan #tipsemas #simpanan

Wednesday, November 16, 2022

tak syulittt lah nak simpan emas ni


Tak Susah Nak Menyimpan Emas ni

Tak Susah Nak Menyimpan Emas ni. RM100 pun dah boleh mula.

Sikit-sikit dulu pun ok. Asalkan konsisten, pasti ada hasilnya.

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... 


Untuk lebih faham tentang emas - klik link ni: 


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas
#kewangan #tipsemas #simpanan

Monday, November 7, 2022

Fakta penyimpan emas sebenar


Fakta Penyimpan Emas Sebenar

1- Harga emas naik ?    - Happy
2- Harga emas turun ?   - Opportunity

Kalau anda resah gelisah harga emas turun - ianya adalah sama ada :
x-anda bukan penyimpan emas
x-anda beli emas dapat hutang
x-anda dah salah pilih jenama emas yang janji bulan bintang.

Simpan emas dengan ilmu.
Boleh simpan emas sikit-sikit di akaun emas GAP. Tiada upah simpan. Cukup gram, boleh keluarkan emas fizikal.  !!!

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... 


Untuk lebih faham tentang emas - klik link ni: 


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas
#kewangan #tipsemas #simpanan

Wednesday, November 2, 2022

wang seluruh dunia


Wang Seluruh Dunia

Emas boleh diperdagangkan di seluruh dunia.
Setiap negara ada pembeli dan penjual emas. Bawa jer kemana-mana,
Emas memang laku dan ada nilainya.

Mulalah menyimpan emas sekarang.

Boleh simpan emas sikit-sikit di akaun emas GAP. Tiada upah simpan. Cukup gram, boleh keluarkan emas fizikal.  !!!

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... 


Untuk lebih faham tentang emas - klik link ni: 


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas
#kewangan #tipsemas #simpanan

Saturday, October 29, 2022

Kedekut ada hasil


Kedekut Ada Hasil

Jadi orang yang kedekut berbelanja ke atas diri sendiri 
lebih baik. Asalkan tak meminta-minta.

Kalau 3 tahu kerja, tak ada simpanan, bermakna kita tak boleh simpan duit. Kena simpan emas.

Mulalah menyimpan emas sekarang.

Boleh simpan emas sikit-sikit di akaun emas GAP. Tiada upah simpan. Cukup gram, boleh keluarkan emas fizikal.  !!!

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... 


Untuk lebih faham tentang emas - klik link ni: 


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas
#kewangan #tipsemas #simpanan

Thursday, October 27, 2022

5 Rahsia Pelabur Emas Sentiasa Tersenyum


5 Rahsia Pelabur Emas Sentiasa Tersenyum

Harga Emas Naik senyum, harga emas turun pun senyum.
Mulalah menyimpan emas sekarang.

Boleh simpan emas sikit-sikit di akaun emas GAP. Tiada upah simpan. Cukup gram, boleh keluarkan emas fizikal.  !!!

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... 


Untuk lebih faham tentang emas - klik link ni: 


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas
#kewangan #tipsemas #simpanan

Thursday, September 29, 2022

Simpan duit tiap-tiap bulan, tapi hujung bulan korek balik ...


Duit Simpanan Selalu Kena korek balik ???

Mungkin anda kena ubah cara untuk simpan wang. 
Beralih kepada simpan emas. Pasti susah nak korek balik.
Cubalah !!!

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas
#kewangan #tipsemas #simpanan

Tuesday, September 6, 2022

Forgotten Saving


Forgotten Saving

Setiap orang mesti mempunyai simpanan yang dinamakan "simpanan Untuk Dilupakan".
Simpan... dan lupakan terus. Paksa diri untuk konsisten menyimpan.

Emas boleh dijadikan sebagai 'Forgotten Saving' yang berkesan kerana emas 
tiada nombor. Cuma ada GRAM.
Selama ni, nombor-nombor itulah yang mengganggu emosi kita untuk berbelanja.

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas
#kewangan #tipsemas #simpanan

Sunday, September 4, 2022

Menyesal Tak menyimpan Dari Dulu.


Menyesal Tak menyimpan Dari Dulu.


Ini adalah antara perasaan yang dirasai oleh penyimpan emas :

1) MENYESAL: Rasa menyesal kerana tidak menyimpan dari dulu..
2) KETAGIH : rasa ketagih yang baik untuk menambah simpanan emas

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas
#kewangan #tipsemas #simpanan

Saturday, August 27, 2022

Dimanakah kau gaji


Larian yang tidak berkesudahan. Tiap-tiap bulan sama jer .
tunggu gaji masuk . terasa lama jer nak tunggu gaji masuk. 

Itu untuk orang yang tak betul-betul merancang kewangan peribadi. setiap bulan
akan rasa tak cukup. Jom saya bantu anda :
click link dibawah 


Thursday, August 18, 2022

Kisah 1 gram emas


Kisah 1 Gram !!!

Kisah ini berlaku pada tahun 2014, seorang cikgu yang buka akaun GAP untuk anaknya.
Start dari hari buka akaun tersebut, dia akan topup akaun GAP anaknya 1 gram setiap bulan TANPA GAGAL.

Sekarang akaun GAP tersebut dah ada 73 gram emas (setakat November 2020).
Inilah kuasa 1 gram yang berterusan setiap bulan. Setelah 6 tahun akan nampak hasilnya.
Jangan pandang rendah kekuatan konsisten 1 gram sebulan.

Tahukah anda berapakah nilai 73gram emas hari ini ? (berdasarkan harga semasa)

73gram emas = sekitar RM20,000++ .

Jika anda konsisten menyimpan, anda juga mampu ada banyak ni.

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Wednesday, July 27, 2022

ada seratus dah boleh simpan emas


Menabung emas ni bukan soal harga emas..Tetapi ia adalah tentang nilai emas itu sendiri..
Sekarang dah senang. ada seratus ringgit pun dah boleh mula simpan emas.
Gunakanlah peluang ini sebaiknya. 

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)
http://wasap.my/+60126599945/Akaun_Emas_GAP

https://publicgoldofficial.com/Asya
https://linktr.ee/syha3110

#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Saturday, July 9, 2022

Simpan emas bermaksud anda simpan duit


Simpan emas bermaksud anda simpan duit..

Beli emas duit tak habis. Ada emas = ada duit.
Waktu terbaik BELI emas ialah bila ada duit untuk simpanan jangka panjang, bukan tunggu harga rendah.
Beli dulu dengan bajet kecil sebagai benchmark, barulah akan faham harga tinggi rendah.
Emas boleh bantu kukuhkan kewangan. Emas sesuai untuk simpanan jangka panjang, sekurang-kurangnya 2 tahun ke atas.

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Friday, July 8, 2022

Salah faham terbesar tentang emas


Salah Faham terbesar tentang emas adalah..

Bila ada yang kata Emas ni hanya untuk orang kaya. Walhal emaslah satu-satunya aset yang mampu dimiliki oleh segenap lapisan masyarakat.
Beli Emas ni mudah. Tak perlu berhutang. Boleh beli sikit sikit. Ada duit, tambah beli emas.
Beli emas guna duit kita sendiri. Jangan berhutang untuk beli emas. Tak kira la hutang tu guna arrahnu atau personal loan.

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Thursday, July 7, 2022

Waktu terbaik JUAL emas


Waktu terbaik jual emas ialah bila :

1) Ada hal kecemasan
2) Ada peluang untuk tukar kepada aset yang lebih menguntungkan. Contohnya nak beli rumah di bawah harga pasaran atau nak buat modal untuk rolling bisness.
3) Sudah capai matlamat simpanan contohnya mengerjakan haji dan umrah atau tabung pendidikan anak

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Sunday, June 19, 2022

Perlu ke menjana wang? Okay ke usia muda dengan hanya satu cabang pendapatan?

 


Perlu ke menjana wang? Okay ke usia muda dengan hanya satu cabang pendapatan?

Sememangnya usia 20-an dinanti-nantikan ramai remaja. Apa tidaknya, di usia inilah kita berdikari sepenuhnya apabila mula mendapat pendapatan sendiri. Banyak yang hendak diteroka dan dilakukan di usia ini. Hendak mengembara ke sana sini,  mahu beli gajet yang sudah lama diingini dan membeli kereta idaman hati.

Sememangnya pada usia ini banyak dugaanya apabila mula memegang duit sendiri. 
Namun, ia semua bergantung pada diri sendiri untuk menentukan bagaimana situasi kewangan kita pada masa hadapan  dengan cara kita menguruskannya hari ini. Mereka yang pandai menguruskan kewangan peribadi pada usia muda, rata-rata, cenderung untuk mengembangkan kekayaan mereka, menjadi bebas dari segi kewangan dan akan segera bersara.

Berbalik kepada persoalan, adakah perlu untuk menjana pendapatan sampingan pada usia muda ?
ianya bergantung kepada perancangan kewangan masing-masing. sebagai contoh, golongan muda dan bujang pasti mempunyai keinginan untuk berkeluarga suatu hari nanti.

Untuk menempuh alam perkahwinan sudah semestinya memerlukan kewangan yang stabil bagi mengelakkan masalah dikemudian hari. Golongan Muda perlu ada kewangan yang stabil dan simpanan yang cukup kerana perkahwinan itu sendiri memerlukan kos yang agak tinggi.

Apabila sudah berkahwin, mesti ada keinginan untuk ada memiliki rumah sendiri. bagi menampung kos untuk memiliki rumah, anda seharusnya ada sumber kewangan yang kukuh dan simpanan khas untuk pembelian rumah.

Bila ahli keluarga dah bertambah, pasti inginkan keselesaan dan perlukan kereta untuk ke mana-mana. ini juga memerlukan kos. Dan anda juga perlu mempunyai sumber kewangan yang kukuh untuk membiayai kos perbelanjaan harian keluarga anda. pendek kata semuanya memerlukan duit.

Jadi, masa muda inilah - masa yang sangat sesuai untuk menguruskan kewangan bagi kegunaan masa akan datang. Pada masa muda inilah perlunya bekerja lebih masa dan mencari pendapatan sampingan untuk memenuhi tabung-tabung simpanan, pelaburan demi kesenangan masa depan.

Uruskan perbelanjaan harian secara berhemah, dalami ilmu-ilmu pengurusan kewangan dan bekerja keras untuk menambahkan kekayaan anda, bukannya menambahkan hutang.


Wednesday, June 15, 2022

Salah Faham Tentang Emas

Pelabur yang berdasarkan teori tak sama dengan penyimpan emas yang benar-benar menabung secara konsisten. Banyak perkara yang secara teorinya tak sama dengan yang benar-benar melaluinya. Apa yang kita dengar-dengar dan lihat, Kadang-kadang tak sama seperti apa yang kita lalui sendiri. 


Sama juga dalam emas. Bila kita cerita pasal emas, terus kita fikir - emas untuk orang kaya jer. Emas mahal. tak cukup duit nak beli emas. Beli emas hari ni, esok terus nak untung juta-juta. 

Banyak lagi salah faham tentang emas. Antaranya adalah :

1) Emas hanya untuk orang kaya -> mindset ni perlu dibuang dalam kepala. Semua orang boleh memiliki emas. semua orang mampu memiliki  emas sekirannya dia betul-betul faham tentang emas.

2) Tunggu duit banyak baru nak simpan emas -> jika mindset begini, sampai bila-bila pun tak akan ada simpanan emas. Sebab tak akan pernah ada duit lebih. sebenarnya emas merupakan aset yang paling mudah untuk dimiliki jika nak dibandingkan  dengan aset-aset lain seperti hartanah. Seratus ringgit pun dah boleh mula simpan emas.

3) Beli harini, esok terus nak untung -> ramai orang beranggapan beli emas terus nak untung segera. hari-hari tengok harga emas, tapi beli 1 gram jer. Cara ini sangat tidak tepat. beli emas sikit-sikit ni lebih kepada untuk simpanan jangka panjang. ia untuk mendisiplinkan diri untuk   menyimpan dan memperoleh keuntungan dalam jangka panjang. kita memperoleh keuntungan dari kenaikan harga emas untuk jangka masa panjang.

4) Beli 1 gram terus fikir pasal untung -> ini juga banyak terjadi bagi orang yang baru berjinak dengan emas.  Jika simpanan emas tu masih sikit, fokuskan kepada proses menyimpan dahulu. tak perlu nak tengok harga emas hari-hari. price jatuh jer terus menggelabah. Sambil menyimpan, jika harga emas jatuh, rebut peluang untuk beli lebih banyak emas. jika harga naik mendadak, itu adalah rezeki.

5) Tunggu harga rendah baru nak beli -> kita tak tahu bila harga akan rendah. bila harga emas jatuh, biasanya orang macam ni akan tungu lagi  untuk jatuh lagi rendah. last-last tak beli pun. Bila harga naik balik - barulah menyesal tak beli awal-awal. Sebenarnya harga belian emas boleh diselaraskan melalui kaedah pemurataan harga. Beli jer emas harini - esok kalau harga jatuh, beli lagi untuk average down kan harga.

6) Emas sebagai perhiasan jer -> orang yang macam ni, biasanya tak tahu banyak pasal emas. Sebenarnya emas bukan untuk perhiasan semata-mata.    Emas boleh dijadikan tabungan kekal, aset mudah cain, mas kahwin, hadiah. ianya dalam pelbgai bentuk seperti dinar, gold bar, kad emas.

Emas juga boleh memberi keuntungan dalam jangka panjang. boleh juga dijadikan sebagai simpanan kecemasan.

7) Semua simpanan emas kena zakat -> sebenarnya simpanan emas hanya dikenakan zakat apabila cukup gram (85g) serta telah disimpan  melebihi setahun (cukup haul). Bagi barang kemas yang dipakai pula, nilai zakat (gram) bergantung pada uruf negeri.

8) Simpan emas dapat dividen -> Emas bukan macam ASB atau tabung haji. Emas tak ada dividen. kita dapat untung melalui kenaikan harga dari harga modal sahaja. Kalau ada skim pelaburan yag menjanjikan deviden bulanan, tu terang-terang adalah scammer.

9) Emas hanya untuk wanita -> sebenarnya semua orang boleh memiliki emas tak kira lelaki atau wanita. Dalam islam, hanya barang kemas  sahaja dilarang untuk dipakai oleh lelaki. Jika menyimpan syiling emas atau jongkong emas, tak ada masalah. malah amat-amat digalakkan.

10)Emas adalah pelaburan yang terbaik -> terdapat banyak pelaburan dalam dunia ni dan masing-masing ada kelebihan dan kekurangan. tak ada yang perfect. Kita perlu pelbagaikan portfolio pelaburan yang berbeza dan emas adalah salah satu yang disarankan oleh kebanyakan pakar-pakar kewangan dunia. 

Mulalah menyimpan emas sekarang. anda akan lebih faham tentang emas jika anda dah mula dan mendalami ilmu emas.

 

Antara kaedah penyelesaian hutang

Pengurusan Hutang https://publicgoldofficial.com/Asya Antara Kaedah penyelesaian hutang yang kita boleh pertimbangkan adalah: 1.) Kaedah sno...