Saturday, August 27, 2022

Dimanakah kau gaji


Larian yang tidak berkesudahan. Tiap-tiap bulan sama jer .
tunggu gaji masuk . terasa lama jer nak tunggu gaji masuk. 

Itu untuk orang yang tak betul-betul merancang kewangan peribadi. setiap bulan
akan rasa tak cukup. Jom saya bantu anda :
click link dibawah 


Emas 999 sesuai untuk simpanan dan pelaburan


Emas 999 untuk Simpanan & Pelaburan

Jika anda nak miliki aset mahal ini bermula serendah RM100...
Jom saya bantu untuk dapatkan emas pertama anda ...
Jom belajar simpan emas untuk elak kebocoran duit dan
dari dimakan inflasi..

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Tips tabung pendidikan anak anak


Tips Tabung Pendidikan Anak-Anak

- Simpan 1 gram 1 Bulan (Ayah 0.5gram & ibu 0.5gram)
- Mulakan seawal tahun pertama kelahiran anak
- 1 Tahun = 12 gram 
- 18 Tahun = 216 gram  (~RM60,000)

Emas 999 juga boleh dibeli serendah seratus ringgit.
Kenaikan emas purata 8% - 10% setahun.

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Friday, August 26, 2022

Nak simpanan bertahan lama ???


Nak Simpanan Bertahan Lama???

Dah kerja bertahun-tahun tapi masih tak ada simpanan ... walhal aliran positif..

Solusinya: Nak simpanan bertahan lama, duit mesti tukar dalam bentuk emas.
Emas 999 ni sesuai untuk simpanan dan jugak pelaburan...
Simpan dahulu berbelanja kemudian.  

Kalau tunggu duit lebihan baru nak menyimpan, sampai bila-bila pun
tak dapat nak simpan. tak akan ada duit lebih.

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

5 Nasihat Beli Emas

5 Nasihat Beli Emas !!!

Jangan Main Taram beli sebarangan Emas.

ikut 5 nasihat ni :
1) Boleh dimulakan dengan modal rendah
2) Beli emas tulen 999
3) Spread Rendah
4) Ada Jaminan Belian Balik
5) Beli dengan syarikat bereputasi baik seperti Public Gold

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

susahnya nak simpan duit


Susahnya nak simpan duit !!!

Aliran tunai positif,  tapi .... tapi ...tapi ..
Selalu susah nak simpan duit. Dah lama cuba simpan duit, tapi asyik terguna jer.
TERbelanja untuk perkara yang tak perlu/tak penting..

Apakata cuba simpan emas..
1) Daftar percuma Akaun Emas GAP
2) Buat auto debit dari akaun gaji ke Akaun Emas GAP
3) Konsisten simpan dan lupakan. Jadikan emas sebagai 'Forgotten Saving'

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Saturday, August 20, 2022

Pelbagaikan simpanan anda


Pelbagaikan simpanan anda !!!

Sewaktu kita susah, kita tak tahu simpanan mana yang akan lebih cepat membantu. 

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Thursday, August 18, 2022

Kisah 1 gram emas


Kisah 1 Gram !!!

Kisah ini berlaku pada tahun 2014, seorang cikgu yang buka akaun GAP untuk anaknya.
Start dari hari buka akaun tersebut, dia akan topup akaun GAP anaknya 1 gram setiap bulan TANPA GAGAL.

Sekarang akaun GAP tersebut dah ada 73 gram emas (setakat November 2020).
Inilah kuasa 1 gram yang berterusan setiap bulan. Setelah 6 tahun akan nampak hasilnya.
Jangan pandang rendah kekuatan konsisten 1 gram sebulan.

Tahukah anda berapakah nilai 73gram emas hari ini ? (berdasarkan harga semasa)

73gram emas = sekitar RM20,000++ .

Jika anda konsisten menyimpan, anda juga mampu ada banyak ni.

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Kisah 100 Dinar


Kisah 100 Dinar !!!

Ada seorang lelaki yang hobinya mengumpul 1 Dinar (4.25g). Setiap kali ada duit lebih beli 1 dinar.
dapat bonus beli 1 Dinar. Sangat konsisten menyimpan 1 Dinar sehinggga berjaya kumpul sampai 100 keping.

Suatu hari beliau telah menghubungi tuan Syukor sebab nak jual 100 keping Dinar tersebut. 
Lelaki tersebut nak beli tanah secara tunai. Tukar aset kepada aset lain yang lebih besar.

Tahukah anda berapa nilai 1 Dinar sekarang ?
ikut harga semasa 1 Dinar = RM1174 (ikut harga semasa)
100 Dinar = RM117,400  ...

Jika anda konsisten menyimpan, anda juga mampu ada banyak ni.

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Wednesday, August 17, 2022

kita cuma perlu fokus kepada pertambahan gram


Fokus tambah gram jer, tak perlu tengok naik turun harga !!!

Kalau beli emas untuk dijadikan simpanan jangka panjang...Sebagai penyimpan emas, kita perlu fokus kepada
pertambahan gram. tak kisah harga emas naik atau turun. Yang penting, simpanan emas kita semakin bertambah.

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Padan muka harga emas jatuh


Padan muka harga emas jatuh !!!

Siapa yang tahu emas ni, waktu harga emas jatuh dia happy kerana boleh beli aset mahal pada harga yang murah.. 

Dalam Jangka pendek, harga emas ada naik ada turun, tapi dalam jangka panjang,
harga emas confirm akan naik.

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Tuesday, August 16, 2022

Siapa yang perlu simpan emas


Siapa yang perlu simpan emas ?

1) Orang yang boros
2) Yang simpan duit sikit-sikit, tapi lama-lama masih sikit.
3) Yang selalu tak berjaya simpan dana kecemasan

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Friday, August 12, 2022

Usah beremosi tengok naik turun harga emas


Usah beremosi tengok naik turun harga emas dalam jangka masa pendek

Harga emas kita tidak boleh kawal. Yang kita boleh kawal adalah simpanan masa depan kita.
Sejarah emas, walau serendah manapun ia jatuh harga, ia PASTI kembali kepada harga tertingginya.
hanya masa yang menentukan.

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Thursday, August 11, 2022

Antara masalah kewangan kebanyakan orang biasa biasa


Antara masalah kewangan kebanyakan orang biasa-biasa 

1) Simpan duit, semakin simpan semakin sebab terguna
2) Simpan duit, semakin hilang nilai sebab inflasi
3) simpan duit, semakin harga barang mahal tak mampu kekalkan kuasa beli

Solusi: Tukarkan sebahagian wang kepada emas pelaburan 999

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Saturday, August 6, 2022

Inflasi - Virus wang anda

 Kadar inflasi di Malaysia naik 4.4% pada Mei 2021. Jika anda ada simpanan sebanyak RM100,000 kuasa beli duit hanya tinggal RM95,600 sahaja. Kita kehilangan RM4,400 kuasa beli akibat inflasi.


Harga barang naik, kuasa beli duit menurun. Kita perlu bayar duit yang lebih untuk dapat barang yang sama. 

Beza simpan emas kenaikannya selari dengan kenaikan harga barang namun nilai kekayaannya selamat dari dimakan inflasi.  

Emas memang ada naik turun dalam jangka masa pendek tapi jangka masa panjang nilainya semakin tinggi.

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..

 

Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

http://wasap.my/+60126599945/Akaun_Emas_GAP


https://publicgoldofficial.com/Asya

https://linktr.ee/syha3110


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas


Friday, August 5, 2022

Konsisten Adalah Kunci Utama

 Konsisten adalah kunci utama dalam menjadikan pelabur seorang yang sangat berjaya. 

Walaupun dengan pelaburan yang kecil jika dilakukan secara berterusan akan menjadi besar. 

Sikit-sikit lama kelamaan menjadi bukit. 



Menabunglah sedikit demi sedikit untuk menambahkan simpanan dari semasa ke semasa. 

Elak melakukan pelaburan jumlah yang besar sebelum membuat apa-apa rujukan. 

Mulakan dengan modal yang sedikit terlebih dahulu untuk mencari corak pelaburan ini. 

Bagi simpanan emas di akaun GAP, untuk melihat hasilnya kita cuma perlu kekal memastikan gram bertambah dari bulan ke bulan. 


Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..

 

Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

http://wasap.my/+60126599945/Akaun_Emas_GAP


https://publicgoldofficial.com/Asya

https://linktr.ee/syha3110


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas


Thursday, August 4, 2022

Apa kelebihan simpan emas berbanding duit ?

 “Apa kelebihan simpan emas berbanding duit?”




Kita selalu dihantui oleh masalah kebocoran wang. Masalah kebocoran ini sebenarnya berlaku tanpa sedar dan melibatkan emosi! 

Ramai orang mengalami masalah ni. Dapat gaji, habis dibelanjakan. Tak ada baki untuk disimpan untuk beli rumah, kahwin dan simpanan anak-anak.

Emas boleh mengatasi masalah boros itu. Bagaimana ???

Bila simpan emas rasa sayang.

Bila simpan duit rasa nak belanja je!

Simpan emas bukanlah penyelesai masalah kewangan. Ia cuma emas ada aura yang sangat kuat untuk menyimpan. 

Tanyalah orang yang simpan emas, nak ke jual? Susah benar mereka nak jualkan. 

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :.. 

Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

http://wasap.my/+60126599945/Akaun_Emas_GAP

https://publicgoldofficial.com/Asya

https://linktr.ee/syha3110


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas


Wednesday, August 3, 2022

Diversify and leverage

 Mana yang lebih baik ?   Simpan emas atau simpan wang tunai di institusi yang bagi dividen 6% setahun ?


Dua-dua adalah baik jika kita mempunyai ilmu. Emas simpan jangka panjang (3 tahun ke atas). Wang tunai - simpan bagi kegunaan harian. 

Diversify and leverage adalah strategi paling mampan dalam soal simpanan / pelaburan. 

Jika tengok dari segi fakta & nombor : dalam 20 tahun - emas memberi pulangan melebihi pulangan dividen 6% setahun.

Kira-kira : Harga 1kg (1,000 gram) emas pada 20 tahun lepas berkadar RM35,000. Harga 1kg emas hari ni berkadar RM287,000. 

kenaikan emas 720% selama 20 tahun.

‼Jika RM35,000 yang sama simpan dalam institusi bagi pulangan 6% selama 20 tahun? Compounding menjadikan nilai hari ini RM112,249.

kuasa compounding dividen adalah 220% selama 20 tahun.

1) Pulangan emas = 720%

2) Pulangan dividen = 220%

Masing-masing mempunyai fungsi yang berbeza. Emas tak ada dividen tahunan, tapi ia adalah penyimpan nilai yang terbaik.

Diversify and leverage adalah strategi paling mampan dalam soal simpanan / pelaburan. Pelbagaikan simpanan anda - pastikan ada emas.

Jom Simpan Emas sekarang. Sila hubungi saya atau click link di bawah :.. 

Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

http://wasap.my/+60126599945/Akaun_Emas_GAP

https://publicgoldofficial.com/Asya

https://linktr.ee/syha3110


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas


Tuesday, August 2, 2022

10 ASAS ILMU EMAS


 10 ASAS ILMU EMAS 

1. Emas adalah duit. Dinar emas telah lama dijadikan sebagai matawang pada zaman Rasulullah dahulu.

2. Emas tiada dividen. Kita hanya akan memperoleh keuntungan sekiranya harga emas naik pada waktu kita ingin menjualnya.

3. Emas ada Spread value. Semasa kita ingin menjual semula emas, harganya akan ditolak beberapa persen dari harga pembelian kita. Namun spread value mungkin jadi seolah-olah 'tiada' jika berlaku kenaikkan harga emas semasa. 

4. Goldbar/dinar boleh dipajak. Sama seperti barang kemas, goldbar/dinar juga boleh dipajak. Cuma mungkin ada sesetengah tempat tidak menerima pajakan goldbar kerana mereka juga ada mengeluarkan goldbar jenama mereka sendiri.

5. Pastikan ada matlamat simpan emas. Tetapkan matlamat yang berjangka panjang iaitu tempoh 3-5 tahun keatas.

6. Barang kemas tidak sesuai untuk simpanan. Ini kerana susut nilai barang kemas adalah lebih tinggi kerana caj upahnya yang tinggi. Barang kemas lebih sesuai untuk perhiasan.

7. Tidak perlu tukarkan semua duit kepada emas. Pakar kewangan Malaysia hanya menyarankan 10%-30% wang simpanan sahaja yang ditukarkan kepada emas. Kita haruslah mempelbagaikan simpanan kita.

8. Masa terbaik beli emas ialah SEKARANG. Iaitu ketika kita ada duit dan sebelum kita jatuh susah. Ini sebagai persediaan menghadapi sebarang kemungkinan kecemasan.

9. Masa terbaik jual emas ialah apabila perlukan duit. Tidak kiralah ketika itu harga emas turun atau naik. Jika kita rasa rugi menyimpan emas kerana harga turun ketika kita perlukan duit, kita sepatutnya berfikir adalah lebih rugi kita tidak menyimpan emas kerana belum tentu kita mampu menyimpan duit sebanyak mana kita menyimpan emas.

10. Jangan pajak emas di bank untuk elak CTOS dan CCRIS. Ia akan menyukarkan kira untuk membuat apa² pinjaman bank pada masa akan datang jika sudah ada rekod nama kita dalam CTOS dan CCRIS.


Mudah²an kita semua faham asas ini dengan jelas.

Monday, August 1, 2022

GAP BUKAN EMAS DIGITAL

 AkaunEmasGAP bukan emas digital.

PublicGold hanya jual emas fizikal sahaja.



GAP (Gold Accumulation Program) diwujudkan untuk bantu penyimpan emas yang nak memiliki emas fizikal tapi tak yakin untuk simpan sendiri. 

Berdasarkan pengalaman saya lebih 12 tahun dalam emas, saya boleh katakan majoriti mereka yang baru nak menyimpan emas rasa takut dan tak yakin untuk simpan emas sendiri walaupun hanya sekeping 1 dinar yang nilainya tak sampai RM1,400.

Jadi GAP adalah option untuk memudahkan customer PG yang belum bersedia untuk simpan emas itu sendiri. 

Walaupun begitu, Public Gold lebih suka kita keluarkan emas dari Akaun GAP dan simpan emas itu sendiri. Bukannya simpan sampai berkilo-kilo dalam GAP.

Jadi untuk memberi galakan penyimpan emas PG keluarkan emas GAP, PG keluarkan pelbagai item dan design yang menarik supaya customer PG simpan emas fizikal itu sendiri.

Secara mudahnya, PG mahu customer beli dan simpan emas fizikal sendiri. Tapi KALAU takut simpan sendiri, maka option yang memudahkan ialah simpan dalam Akaun GAP dulu.

Berbeza dengan emas digital. 

Emas digital dicipta untuk mereka yang tak berminat simpan fizikal tapi nak ambil peluang atas kenaikan harga emas.

Jadi mereka beli emas digital.

Penjual emas digital tak berikan banyak option bagi keluarkan emas fizikal sebagaimana yang dibuat oleh PG. Ini disebabkan matlamat mereka bukan untuk simpan fizikal.

Emas itu tak penting bagi mereka.

Antara kaedah penyelesaian hutang

Pengurusan Hutang https://publicgoldofficial.com/Asya Antara Kaedah penyelesaian hutang yang kita boleh pertimbangkan adalah: 1.) Kaedah sno...