Monday, June 20, 2022

Apa Untungnya Simpan Emas ??

 


Apa untungnya simpanan emas?

Sejak harga emas turun. ramai yang bercadang untuk membeli emas untuk simpanan. Namun harga emas walaupun turun harganya tetap mahal.
Bagi yang mempunyai lebihan wang, tidak salah membuat keputusan menyimpan dalam bentuk emas.
Ramai juga yang masih tidak memahami apakah jenis emas untuk dipilih untuk dijadikan sebagai pelaburan jangka panjang yang menguntungkan.

Bagi sesetengah orang yang belum melabur dalam emas dan belum sedar tentang kelebihan emas, pasti akan tanya apa untungnya simpan emas ?  Mengikut fakta, emas mencatatkan kenaikan sebanyak 20-28% setiap tahun. Nilai emas itu sendiri terjamin sepanjang zaman. Sudah semestinya
emas boleh memberi keuntungan jangka panjang. Terdapat banyak lagi kelebihan dalam menyimpan emas.

Antara kelebihan emas adalah:

#1. Emas telah digunakan sebagai mata wang sejak ribuan tahun lalu. Emas diiktiraf dan mempunyai nilai yang tinggi berkurun-kurun lamanya dan penerimaannya begitu menyeluruh di seluruh dunia.

#2. Nilai Jangka panjang terjamin - Zaman Nabi 1,400 tahun dulu, 1 dinar (emas 4.25 gram) boleh beli seekor kambing. Sekarang ini, harga 1 dinar sekitar RM670 – RM780. Secara relatifnya, ia masih mampu beli seekor kambing. Ia berbeza dengan duit kertas (wang fiat).

#3. Aset Mudah Cair - Senang Ditukar Kepada Tunai. Emas itu boleh dijual pada bila-bila masa, dan di mana sahaja.

#4. Aset Mudah Alih - Emas ialah aset fizikal yang paling mudah alih. Boleh dibawa ke mana-mana. 

#5. Aset Mampu milik - Emas (dan perak) ialah aset fizikal mampu milik. Kalau tanah dan hartanah, kita perlukan modal yang besar untuk beli. Ia tak boleh dibeli mengikut kaki per segi. Berbeza dengan emas, kita boleh beli dengan bajet serendah 1 gram, bahkan item 0.5 gram pun sudah ada sekarang. Ada duit lebih sahaja boleh terus beli dan kumpul sedikit-sedikit

Masa itu emas. Kita tak dapat nak undurkan masa. Harga emas tidak akan kembali kepada harga sepuluh tahun yang lepas.  Jadi mulakan simpanan emas sekarang. Harga emas akan sentiasa naik dalam jangka panjang. Anda akan mendapat banyak manfaat dalam menyimpan emas.

Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas


Sunday, June 19, 2022

JANGAN menabung emas jika belum faham tentang emas.


Emas sememangnya logam yang bernilai tinggi sejak berzaman dah. Ramai yang suka emas kerana nilainya. Tetapi Awas, jika tidak cukup ilmu, pelaburan yang disangka akan beri pulangan tinggi mungkin tak menjadi.

1# Melabur ikut-ikutan - tanpa ilmu

Dalam apa-apa pelaburan sekali pun -jika tidak mempunyai ilmu dalam pelaburan tersebut - belum tentu anda akan untung. Dalam pelaburan emas, bukan emas itu yang membuatkan kita kaya, tapi Ilmu tentang Emas itu sendiri.


2# Tunggu harga emas paling rendah baru nak beli

Memang la kalau nak untung, kena beli pada harga paling rendah kan... tapi anda tahu ke bila harga paling rendah ? bila harga dah turun, selalunya kita akan tunggu harga lagi rendah baru nak beli. Bila harga dah naik balik - baru berputih mata.

Kita tak tahu bila harga terendah. Cara yang lebih baik adalah beli dulu dan simpan. baru kita akan tahu bila harga emas murah. Harga emas sentiasa naik dalam jangka panjang.

3# Pinjam duit untuk beli emas

Dalam pelaburan, sepatutnya kita gunakan duit lebihan yang tak digunakan, bukan duit pinjaman. Pelaburan Emas terdedah kepada risiko turun naik dalam jangka masa pendek. Jika anda membuat pembelian menggunakan duit pinjaman bank - anda akan tetap kena bayar interest bank tiap-tiap bulan. 

4# Pajak emas tanpa alasan kukuh

Ramai yang rugi berbanding untung dalam memajak emas di Arahnu. Bila kita pajak emas, kita perlu bayar kos upah simpan.  Tak dinafikan memang ada cara untuk memanipulasikan teknik Arahnu, tetapi jika kurang ilmu - kemungkinan akan mengalami kerugian.

5# Membeli barang kemas untuk pelaburan

Barang kemas PERHIASAN kurang sesuai untuk PELABURAN. Barang kemas dikeluarkan tujuannya ialah cantik dan menarik sedangkan emas pelaburan dikeluarkan untuk tujuan menjana keuntungan. 

Harga emas perhiasan lebih tinggi dari emas pelaburan. Kos upahnya boleh dimanipulasi oleh pekedai emas, dan Spread atau susut nilainya juga tinggi bila nak jual balik, iaitu sekitar 25%. Emas yang sesuai untuk pelaburan adalah emas tulen 999.9 .

Ada banyak lagi yang perlu anda tahu sebelum membeli emas bagi mengelakkan tersungkur. Jika anda berminat untuk mengetahui lebih detail mengenai emas simpanan/pelaburan yang sesuai, Sila hubungi saya atau click link di bawah :..

 Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

http://wasap.my/+60126599945/Akaun_Emas_GAP

https://publicgoldofficial.com/Asya

https://linktr.ee/syha3110


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas


Perlu ke menjana wang? Okay ke usia muda dengan hanya satu cabang pendapatan?

 


Perlu ke menjana wang? Okay ke usia muda dengan hanya satu cabang pendapatan?

Sememangnya usia 20-an dinanti-nantikan ramai remaja. Apa tidaknya, di usia inilah kita berdikari sepenuhnya apabila mula mendapat pendapatan sendiri. Banyak yang hendak diteroka dan dilakukan di usia ini. Hendak mengembara ke sana sini,  mahu beli gajet yang sudah lama diingini dan membeli kereta idaman hati.

Sememangnya pada usia ini banyak dugaanya apabila mula memegang duit sendiri. 
Namun, ia semua bergantung pada diri sendiri untuk menentukan bagaimana situasi kewangan kita pada masa hadapan  dengan cara kita menguruskannya hari ini. Mereka yang pandai menguruskan kewangan peribadi pada usia muda, rata-rata, cenderung untuk mengembangkan kekayaan mereka, menjadi bebas dari segi kewangan dan akan segera bersara.

Berbalik kepada persoalan, adakah perlu untuk menjana pendapatan sampingan pada usia muda ?
ianya bergantung kepada perancangan kewangan masing-masing. sebagai contoh, golongan muda dan bujang pasti mempunyai keinginan untuk berkeluarga suatu hari nanti.

Untuk menempuh alam perkahwinan sudah semestinya memerlukan kewangan yang stabil bagi mengelakkan masalah dikemudian hari. Golongan Muda perlu ada kewangan yang stabil dan simpanan yang cukup kerana perkahwinan itu sendiri memerlukan kos yang agak tinggi.

Apabila sudah berkahwin, mesti ada keinginan untuk ada memiliki rumah sendiri. bagi menampung kos untuk memiliki rumah, anda seharusnya ada sumber kewangan yang kukuh dan simpanan khas untuk pembelian rumah.

Bila ahli keluarga dah bertambah, pasti inginkan keselesaan dan perlukan kereta untuk ke mana-mana. ini juga memerlukan kos. Dan anda juga perlu mempunyai sumber kewangan yang kukuh untuk membiayai kos perbelanjaan harian keluarga anda. pendek kata semuanya memerlukan duit.

Jadi, masa muda inilah - masa yang sangat sesuai untuk menguruskan kewangan bagi kegunaan masa akan datang. Pada masa muda inilah perlunya bekerja lebih masa dan mencari pendapatan sampingan untuk memenuhi tabung-tabung simpanan, pelaburan demi kesenangan masa depan.

Uruskan perbelanjaan harian secara berhemah, dalami ilmu-ilmu pengurusan kewangan dan bekerja keras untuk menambahkan kekayaan anda, bukannya menambahkan hutang.


Nak Urus Wang Tak Mudah !!!

 

Ada berbagai cabaran dalam mengurus wang. Bila tiba hujung bulan, ramai yang sering mengalami masalah untuk menguruskan pendapatan.  Ada yang sering terlebih belanja. Ada juga yang terguna duit yang sepatutnya untuk komitmen bulanan. Ada yang tak pernah ada simpanan.

Ada juga yang asyik tak cukup duit bulanan. Paling teruk, terpaksa korek duit simpana lain sebab tak cukup duit. Itu kalau ada simpanan la. Inilah yang sering terjadi, jika kita tidak menguruskan pendapatan dengan baik. 

Antara tips yang boleh dijadikan panduan dalam mengurus kewangan anda secara berhemah:

1. Dapat jer gaji bulanan,asingkan sejumlah wang sekurang-kurangnya 10% untuk dijadikan simpanan.

2. Utamakan keperluan berbanding kehendak diri. Jelaskan segala komitmen bulanan seperti kereta, rumah dan bil-bil bulanan terlebih dahulu.

3. Belanja ikut kemampuan, elakkan berhutang untuk barang yang bukan menjadi keperluan. 

4. Cuba elakkan dari hutang jahat seperti kad kredit, pinjaman peribadi dan seangkatan dengannya. Hutang sebegini hanya akan mengakibatkan anda menanggung beban hutang yang mempunyai kadar faedah yang tinggi.

5. Pastikan anda mempunyai pelan insurans yang mampu melindungi diri anda dan keluarga secara komprehensif.  Kita tidak dapat menjangka apa yang akan berlaku pada masa depan. Jadi sebaiknya, mencegah lebih baik daripada mengubati.

6. Wujudkan akaun simpanan yang tidak menggunakan kad ATM supaya mengelakkan anda mengeluarkan wang sesuka hati.  Sebagai contoh simpanan ASB atau Simpanan Emas.

Simpanan emas dapat mendisiplinkan diri anda untuk sentiasa menyimpan. Letakkan matlamat untuk setiap tabung simpanan anda. 

Amat penting untuk menguruskan wang secara berhemah. Jika gagal menguruskan pendapatan, sampai bila-bila pun masalah duit tak cukup ni akan menyelubungi anda.

Jom mulakan simpanan emas anda Sekarang.  Sila hubungi saya atau click link di bawah :..

 Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

http://wasap.my/+60126599945/Akaun_Emas_GAP

https://publicgoldofficial.com/Asya

https://linktr.ee/syha3110


Saturday, June 18, 2022

Untung belum tentu, rugi sudah pasti. Elakkan ada sikap nak cepat untung.

 Untung belum tentu, rugi sudah pasti. Elakkan ada sikap nak cepat untung.


Simpanan emas adalah untuk jangka panjang. Nampak macam lambat nak untung. Tetapi jika kita tengok dari sejarah harga emas, untuk jangka panjang - memang harga emas tak pernah jatuh kepada nilai kosong.

Sekurang-kurangnya anda tidak akan rugi jika menabung dalam emas. Harga emas tidak akan pernah jatuh pada harga sepuluh tahun yang lalu.


Harga emas tak pernah murah. Ada yang hari-hari tanya harga emas, bila turun pun masih tak mula. Bila naik kata mahal.Siapa yang lambat bermula menyesal lambat bermula.

Harga emas tak tunggu sesiapa. Berapa banyak kerugian yang terpaksa ditanggung sebab sikap suka bertangguh. Harga emas sentiasa mahal mengikut zaman. 


Emas sentiasa dianggap mahal jika dibandingkan dengan duit. Saban hari kita perlukan duit lebih untuk dapatkan barangan yang sama. 

Semakin tunggu harga terpaksa bayar gram dengan harga yang lebih mahal. Ringgit Malysia semakin menurun semakin mendadak mendekati tahap paling teruk. 

Tahun 2020 duit jatuh teruk, tahun ini mengulangi isu yang sama di mana harga barang semakin naik. 


Suri rumah, pelajar, macammana nak menabung emas?  Harini ada GAP boleh mula simpan emas serendah RM100 tanpa komitmen bulanan. 

Simpanan emas akaun GAP bukan seperti polisi insuran yang perlu dibayar setiap bulan. Tiada paksaan dalam tabungan. 

Cuma penyimpan yang nak cepat untung, perlu konsisten menabung.

Jom mulakan simpanan emas anda Sekarang.

Sila hubungi saya atau click link di bawah :..

 

Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas ... free jer)

 http://wasap.my/+60126599945/Akaun_Emas_GAP

https://publicgoldofficial.com/Asya

https://linktr.ee/syha3110


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas


Friday, June 17, 2022

Salah satu tips pilih emas dalam bentuk goldbar dan dinar


Salah satu tips pilih emas dalam bentuk goldbar dan dinar

Antara tips pilih emas dalam bentuk goldbar atau dinara:

Pastikan produk itu mesra Ar-rahnu.
Ini bukan bermaksud, beli emas untuk digadai tetapi persediaan mudah untuk digadai jika terdesak nanti.
Jangan gadai emas tanpa alasan kukuh kerana duit yang diterima hasil pajakan iaitu pinjaman itu 
perlu dibayar balik beserta dengan kos upah dalam tempoh masa yang ditetapkan.

Kini, ada seratus ringgit pun dah boleh mula simpan emas.

Jom mulakan simpanan emas anda Sekarang.
Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Thursday, June 16, 2022

Menabung emas bukan tentang harga emas


Menabung emas bukan tentang harga emas, Tetapi ...

Tetapi, tentang nilai emas itu sendiri. Naik turun harga emas bukan keutamaan penyimpan emas.
Seiring dengan masa, kita tahu perlahan-lahan wang dirompak oleh inflasi. Wang kertas tidak mampu memegang nilai.
Simpan emas segera, nanti emas akan tolong kita bila dalam kesusahan.

Kini, ada seratus ringgit pun dah boleh mula simpan emas.

Jom mulakan simpanan emas anda Sekarang.
Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Wednesday, June 15, 2022

Takut nak bermula? Masih bertangguh ?

 


Ada orang takut untuk mula simpan emas. Tapi tak pula takut nak buat pinjaman/hutang dan bayar bulan-bulan. 
Beli emas mahal, takut tak cukup duit nak bayar bulan-bulan. Sebenarnya dengan Seratus ringgit jer pun dah boleh mula simpan emas.
Tak ada komitmen bulanan pun. Ada duit lebih, terus tukarkan kepada emas. Sedikit sebanyak kita boleh disiplinkan diri untuk menabung.
lama-lama akan bertambah jugak simpanan emas tu.

Beli non value item for nothing suatu kerugian tetapi kalau beli untuk business berjuta tidak ada masalah. Jangan ada ketakutan dalam simpan emas.

Pakar kewangan banyak menyarankan supaya kita simpan minimum 10% kekayaan dalam bentuk emas. Kalau lebih, lagi bagus. Sejarah telah membuktikan bahawa logam emas
sentiasa bernilai sepanjang zaman. tak rugi melabur / menyimpan dalam emas. Nilai emas tak akan pernah jadi kosong.
 
Emas tidak akan menjadikan orang kaya secara tiba-tiba, tapi bila anda ada simpan emas, anda tak akan jatuh miskin.
Pelbagaikan tabung simpanan anda dan pastikan Emas adalah salah satu dari tabung simpanan jangka panjang anda. Letakkan matlamat untuk setiap tabung simpanan
dan focus kepada pertambahan gram setiap bulan.

Jangan takut untuk mulakan simpanan emas. Anda tidak akan rugi.

Jom mulakan simpanan emas anda Sekarang.
Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)




Salah Faham Tentang Emas

Pelabur yang berdasarkan teori tak sama dengan penyimpan emas yang benar-benar menabung secara konsisten. Banyak perkara yang secara teorinya tak sama dengan yang benar-benar melaluinya. Apa yang kita dengar-dengar dan lihat, Kadang-kadang tak sama seperti apa yang kita lalui sendiri. 


Sama juga dalam emas. Bila kita cerita pasal emas, terus kita fikir - emas untuk orang kaya jer. Emas mahal. tak cukup duit nak beli emas. Beli emas hari ni, esok terus nak untung juta-juta. 

Banyak lagi salah faham tentang emas. Antaranya adalah :

1) Emas hanya untuk orang kaya -> mindset ni perlu dibuang dalam kepala. Semua orang boleh memiliki emas. semua orang mampu memiliki  emas sekirannya dia betul-betul faham tentang emas.

2) Tunggu duit banyak baru nak simpan emas -> jika mindset begini, sampai bila-bila pun tak akan ada simpanan emas. Sebab tak akan pernah ada duit lebih. sebenarnya emas merupakan aset yang paling mudah untuk dimiliki jika nak dibandingkan  dengan aset-aset lain seperti hartanah. Seratus ringgit pun dah boleh mula simpan emas.

3) Beli harini, esok terus nak untung -> ramai orang beranggapan beli emas terus nak untung segera. hari-hari tengok harga emas, tapi beli 1 gram jer. Cara ini sangat tidak tepat. beli emas sikit-sikit ni lebih kepada untuk simpanan jangka panjang. ia untuk mendisiplinkan diri untuk   menyimpan dan memperoleh keuntungan dalam jangka panjang. kita memperoleh keuntungan dari kenaikan harga emas untuk jangka masa panjang.

4) Beli 1 gram terus fikir pasal untung -> ini juga banyak terjadi bagi orang yang baru berjinak dengan emas.  Jika simpanan emas tu masih sikit, fokuskan kepada proses menyimpan dahulu. tak perlu nak tengok harga emas hari-hari. price jatuh jer terus menggelabah. Sambil menyimpan, jika harga emas jatuh, rebut peluang untuk beli lebih banyak emas. jika harga naik mendadak, itu adalah rezeki.

5) Tunggu harga rendah baru nak beli -> kita tak tahu bila harga akan rendah. bila harga emas jatuh, biasanya orang macam ni akan tungu lagi  untuk jatuh lagi rendah. last-last tak beli pun. Bila harga naik balik - barulah menyesal tak beli awal-awal. Sebenarnya harga belian emas boleh diselaraskan melalui kaedah pemurataan harga. Beli jer emas harini - esok kalau harga jatuh, beli lagi untuk average down kan harga.

6) Emas sebagai perhiasan jer -> orang yang macam ni, biasanya tak tahu banyak pasal emas. Sebenarnya emas bukan untuk perhiasan semata-mata.    Emas boleh dijadikan tabungan kekal, aset mudah cain, mas kahwin, hadiah. ianya dalam pelbgai bentuk seperti dinar, gold bar, kad emas.

Emas juga boleh memberi keuntungan dalam jangka panjang. boleh juga dijadikan sebagai simpanan kecemasan.

7) Semua simpanan emas kena zakat -> sebenarnya simpanan emas hanya dikenakan zakat apabila cukup gram (85g) serta telah disimpan  melebihi setahun (cukup haul). Bagi barang kemas yang dipakai pula, nilai zakat (gram) bergantung pada uruf negeri.

8) Simpan emas dapat dividen -> Emas bukan macam ASB atau tabung haji. Emas tak ada dividen. kita dapat untung melalui kenaikan harga dari harga modal sahaja. Kalau ada skim pelaburan yag menjanjikan deviden bulanan, tu terang-terang adalah scammer.

9) Emas hanya untuk wanita -> sebenarnya semua orang boleh memiliki emas tak kira lelaki atau wanita. Dalam islam, hanya barang kemas  sahaja dilarang untuk dipakai oleh lelaki. Jika menyimpan syiling emas atau jongkong emas, tak ada masalah. malah amat-amat digalakkan.

10)Emas adalah pelaburan yang terbaik -> terdapat banyak pelaburan dalam dunia ni dan masing-masing ada kelebihan dan kekurangan. tak ada yang perfect. Kita perlu pelbagaikan portfolio pelaburan yang berbeza dan emas adalah salah satu yang disarankan oleh kebanyakan pakar-pakar kewangan dunia. 

Mulalah menyimpan emas sekarang. anda akan lebih faham tentang emas jika anda dah mula dan mendalami ilmu emas.

 

Tuesday, June 14, 2022

Usah beremosi tengok turun naik harga emas


Beremosi tengok harga emas turun naik dalam jangka pendek ?

Usah beremosi tengok turun naik harga emas dalam jangka pendek. Harga emas kita tak bole kawal.
Yang kita boleh kawal ialah simpanan masa depan kita. Jika anda belum mula simpan emas, mulakanlah harini.
Harga emas tidak menunggu kita. hari ini harga hari ini. Esok mungkin harga lain.

dalam jangka pendek ada turun naik harga. tapi yang pasti, dalam jangka panjang, ianya pasti naik.
Harga emas tak akan kembali turun kepada harga emas 10 tahun yang lepas. Kita akan rasa harga harga 10 tahun lepas
sangat-sangat rendah berbanding sekarang. 
Tapi, 10 tahun akan datang , skrip yang sama akan berulang jika anda tidak mulakan simpanan emas sekarang.

Kini , dengan seratus ringgit pun dah boleh mula simpan emas. tiada komitment bulanan.


Jom mulakan simpanan emas anda Sekarang.
Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Monday, June 13, 2022

Gold bar sekilo !!!


Harga 1 kg Emas :

Tahun 2000 : RM 35K
Tahun 2008 : RM 95K
Tahun 2012 : RM 180K
Tahun 2021 : RM 272K

June 2022 - Harga kilobar dah RM 278K.
Anda juga mampu memiliki 1 kilo goldbar. jika tak mampu beli seketul, anda boleh beli dan simpan di GAP akaun.
bila dah cukup gram - tukarkan kepada sekilo gold bar.

Kini dengan serendah seratus pun dah boleh mula simpan emas.

Jom mulakan simpanan emas anda Sekarang.
Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Sunday, June 12, 2022

Aliran tunai anda positif, tapi belum ada simpanan kecemasan ?


Aliran tunai anda positif, tapi belum ada simpanan kecemasan ?

Aliran tunai anda positif tapi tak berjaya simpan dana kecemasan 3 bulan gaji walaupun dah bekerja bertahun-tahun lamanya. Mesti ada yang tak kena dengan cara menyimpan.
Maka anda perlu tukar cara menyimpan. Tanamkan konsep simpan dulu baru belanja.
Kadang-kadang kita perlu paksa diri untuk mendahulukan simpanan baru belanja.
buat potongan siap-siap dan tukarkan simpanan anda ke bentuk emas supaya kita susah nak korek balik.

Realitinya - jika ada banyak cash kat tangan atau dalam bank - selalu jer gatal tangan nak beli itu ini. Last-last duit habis entah kemana.
Tapi bila anda tukar kepada emas - selalu gatal tangan nak tambah gram emas. Lama-lama simpanan emas anda semakin bertambah. 
Anda cubalah dulu, nanti akan nampak hasilnya.

Jom mulakan simpanan emas anda Sekarang.
Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Saturday, June 11, 2022

4 sebab kenapa saya simpan emas


4 sebab kenapa saya simpan emas :

1) Emas mengekalkan kuasa belinya 
- Dari dulu sampai sekarang, emas masih menjadi aset yang bernilai. Harganya sentiasa naik dalam jangka panjang.
    
2) Emas Aset mudah dicairkan 
- jika nak pakai duit segera, boleh Arahnu atau jual terus dekat mana-mana kedai emas. Atau jual dengan public gold sendiri.
  secara online jer.

3) Emas Aset mudah alih 
- bila dah memiliki emas, anda boleh bawa kemana-mana. Ke Luar negara pun boleh.

4) Emas juga Aset mampu milik
- satu-satunya aset yang boleh beli sikit-sikit. jika belum mampu untuk memmiliki aset besar seperti hartanah, 
  anda boleh beli dan simpan emas dahulu.

Jom mulakan simpanan emas anda Sekarang.
Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Friday, June 10, 2022

Ok je beli sikit sikit pun, yang penting konsisten


Lelaki atau perempuan , muda atau dah berumur, mesti ada emas dalam simpanannya...
Yang menariknya emas ini, kita boleh beli dan simpan sikit-sikit. 
Tak der masalah beli sikit-sikit, yang penting konsisten. Ada jer duit lebih terus tambah beli emas.

Kekayaan anda akan bertambah juga jika anda konsisten menyimpan.

Jom mulakan simpanan emas anda Sekarang.
Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Thursday, June 9, 2022

Tips bagi yang selalu bocor menyimpan tunai..


Anda selalu bocor simpan duit ? apakata cuba simpan emas pulak.
Bila dah masuk duit gaji :

1) pertama skali kena simpan dahulu , baru belanja.
  - ini tips yang selalu disarankan oleh mana-mana pakar kewangan.

2) Simpan minimum 10% dari duit gaji. 
  - buat potongan siap-siap untuk tabung simpanan anda. 

Jika anda selalu korek balik duit simpanan anda untuk membeli benda-benda yang tak sepatutnya,
ini merupakan satu penyakit. walaupun dah bertahun cuba simpan duit, tapi kekayaan anda tak bertambah, sebab selalu korek balik simpanan.
Apakata anda cuba simpan dalam bentuk emas. Kerana selalunya bila dah tukarkan duit simpanan dalam bentuk emas,
susah nak korek balik. barulah kekayaan anda semakin bertambah setiap bulan.

Jom mulakan simpanan emas anda Sekarang.
Sila hubungi saya atau click link di bawah :..
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Tuesday, June 7, 2022

Hasil konsisten menyimpan


Hasil konsisten menyimpan 

happynya bila dah dapat gold bar hasil menyimpan sikit-sikit di akaun Emas GAP.
Ada jer duit lebih (minimum seratus ringgit jer), terus tukarkan kepada emas 999.9
tak ada komitmen bulanan pun. yang penting konsisten menyimpan. Anda juga akan dapat hasilnya.

Jika anda ingin menyimpan emas juga,  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

Jom mulakan simpanan emas anda Sekarang.
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Monday, June 6, 2022

Pelbagaikan simpanan anda kerana


Kerana bila kita susah nanti, kita tak tahu simpanan mana yang akan lebih cepat membantu.
Simpan lah emas sebagai salah satu tabung simpanan anda. 
Jadikan ianya sebagai tabung simpanan jangka panjang untuk masa depan anda sekeluarga.
Simpan lah emas sewaktu kita tak perlukannya dan gunakanlah emas sewaktu kita amat memerlukannya.

Memiliki emas ni mudah, tak perlu berhutang. boleh beli dan simpan sikit-sikit. Aset yang paling senang untuk dimiliki dan mampu milik.
Serendah seratus jer pun dah boleh mula beli & simpan emas.

DIVERSIFY !!! bakul simpanan anda...

Jika anda ingin menyimpan emas juga,  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

Jom mulakan simpanan emas anda Sekarang.
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)
http://wasap.my/+60126599945/Akaun_Emas_GAP

https://publicgoldofficial.com/Asya
https://linktr.ee/syha3110

#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Sunday, June 5, 2022

Emas sebagai kawan yang lebih baik


Emas sebagai kawan yang lebih baik.

Waktu senang, ada ramai kawan. tapi bila waktu susah, belum tentu ada kawan.
Kawan kita mungkin boleh tinggalkan kita..

Tapi Emas ?  apa kaitan dengan kawan tadi ?
Sebenarnya - waktu kita senang, emas menjadi pelindung kekayaan kita yang mana, jika kita simpan emas - nilai kekayaan kita kekal.
Waktu kita susah dari segi kewangan - emas menjadi penyelamat. Kita boleh guna balik emas simpanan sama ada jual/gadai bagi menampung kesusahan.

Jadi - emas adalah kawan yang lebih baik. Simpan emas sekarang, nanti emas akan tolong bila kita susah.

Jika anda ingin menyimpan emas juga,  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

Jom mulakan simpanan emas anda Sekarang.
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Saturday, June 4, 2022

Mulakan gram pertama anda segera


Emas bukanlah EVERYTHING, tetapi ianya adalah SOMETHING yang kita perlu pertimbangkan untuk dimasukkan dalam pertfolio kewangan kita.
Sebagaimana yang selalu disarankan oleh pakar kewangan, sekurang-kurangnya 10% dari kekayaan, perlu disimpan dalam bentuk emas.

Umum mengetahui bahawa emas itu bernilai sepanjang zaman. ianya bertindak sebagai insuran dari bencana kewangan. 
ianya juga penyimpan nilai yang baik. 

Ayuh..bangun lah dari tidurmu yang lena dan mulakanlah menyimpan 'gram' pertama anda dengan segera.

Jika anda ingin menyimpan emas juga,  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

Jom mulakan simpanan emas anda Sekarang.
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Friday, June 3, 2022

Orang berniaga ..


Tak kira lah berniaga secara sampingan ataupun sepenuh masa. Mesti simpan sebahagian keuntungan.
Jangan jadi perompak perniagaan sendiri. 
Kalau susah sangat nak simpan sebahagian keuntungan dalam bentuk 'Cash', cuba bekukan sedikit keuntungan dalam bentuk emas.
susah sikit habis, daripada terbelanja benda yang tak perlu ...

Sekarang ni, ada untung seratus pun dah boleh bekukan dalam bentuk emas 999.9. senang jer.

Jika anda ingin menyimpan emas juga,  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

Jom mulakan simpanan emas anda Sekarang.
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Thursday, June 2, 2022

Larian yang tak ada kesudahan


Dulu gaji RM3,000, Belanja pun RM3,000. rasa duit tak cukup - gaji rendah.
Sekarang gaji dah naik RM10,000. Belanja pun RM10,000 ... tak cukup jugak .
Penat kerja bertahun-tahun - tapi simpanan tak ada. masih di takuk lama. Larian yang tak berkesudahan. kekayaan tak bertambah.
Yang bertambah hanyalah komitmen hutang. 

Walaupun keretanya makin mewah, rumah makin besar, tetapi malangnya kekayaannya tak jugak bertambah. 
Masih lagi berlari di tempat yang sama. Bila terjadi musibah, kehidupan dia kembali kepada kosong.

Susah simpan duit ? apakata cuba simpan emas ...
 

Jika anda ingin menyimpan emas juga,  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

Jom mulakan simpanan emas anda Sekarang.
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)


#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Wednesday, June 1, 2022

Entah kemana duit yang aku simpan tiap-tiap bulan


Ternyata aku simpan duit selalu tak lekat. bocor sana sini. Entah kemana duit yang aku patut simpan tiap-tiap bulan tu. Pelik sungguh. lesap tanpa kusedari. nak kata tak menyimpan, tiap-tiap bulan simpan duit.

Dah bertahun-tahun aku simpan duit, simpan sikit sikit setiap bulan, tapi entah kenapa masih sedikit.

TAPI, selepas aku cuba simpan emas 999, baru setahun dah nampak hasil. konsisten menyimpan dan nampak hasilnya. tak pernah bocor.
Aku konsisten menyimpan 1 gram sebulan, kita semakin bertambah simpanan emas. semakin seronok untuk tambah lagi simpanan.

Ada emas = ada duit .

Jika anda ingin menyimpan emas juga,  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

Jom mulakan simpanan emas anda Sekarang.
 
Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)
http://wasap.my/+60126599945/Akaun_Emas_GAP

https://publicgoldofficial.com/Asya
https://linktr.ee/syha3110

#turunnaikhargaemas #emas  #publicgold  #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap #jongkongemas

Antara kaedah penyelesaian hutang

Pengurusan Hutang https://publicgoldofficial.com/Asya Antara Kaedah penyelesaian hutang yang kita boleh pertimbangkan adalah: 1.) Kaedah sno...