Monday, November 29, 2021

Pendapatan Aktif vs Pendapatan Pasif

Pendapatan Aktif ni adalah pendapatan yang kita dapat dengan melakukan kerja.  Contohnya, gaji, upah, komisyen dan sebagainya yang kita dapat selepas kita buat kerja. Senang kata, ada kerja ada duit. Tak de kerja – takder duit. 

Pendapatan sebegini kita boleh dapat selagi kita mampu bekerja. Tapi kalau sesuatu terjadi pada kita contohnya kemalangan, hilang upaya, sakit kronik kita berpotensi untuk hilang pendapatan ini dengan tiba-tiba sahaja. Pendapatan aktif akan hilang sekelip mata pada saat kta berhenti kerja. Income kita akan terus menjadi sifar. 

Perndapatan Pasif ialah pendapatan yang memerlukan usaha dahulu, yang berupaya menjana pendapatan berterusan untuk jangka masa panjang. Bila dah sampai satu tahap – tak kerja pun duit masuk. Ada banyak jenis pendapatan pasif yang boleh menberi income berterusan seperti, hartanah, dividen saham, pegangan perniagaan, penulis buku, agent insurans, dealer emas dan macam macam lagi.

 


Antara salah satu pendapatan pasif yang terbaik adalah menjadi dealer Public Gold. Sebagai dealer Public Gold, ada 10 potensi pendapatan. Tak tau? Jom saya bantu anda. Sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Sunday, November 28, 2021

Bila nak jual emas ?


Keadaan terbaik untuk jual emas:

1) bila kecemasan - terdesak nak pakai duit
2) untuk jana keuntungan dalam pelaburan lain seperti hartanah atau modal pusingan bisness.
3) BIla dah capai matlamat simpanan seperti pendidikan anak, pergi haji/umrah dan persaraan.



Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Saturday, November 27, 2021

Cara Bermula dengan betul

 


Pesanan Robert T. Kiyosaki’ bukan emas yang menjadikan kita kaya, tetapi  ILMU emas itu sendiri. Dalam apa jua cabang pelaburan sekali pun, yang paling penting ialah ilmu. Jika kita hanya mengharapkan nasib, itu bukanlah cabang pelaburan sebenar tetapi perjudian. 

Mulakan belian pertama dengan bajet yang kecil. Dapatkan pengalaman pertama membeli emas dan dapatkan feel memiliki emas sendiri. Jangan fikir buat untung lagi. Untung akan datang kemudian apabila sudah ada ilmu dan pengalaman. 

Dapatkan rujukan tambahan melalui pembacaan buku penulisan tentang emas kerana setiap penulis mempunyai pengalaman dan perspektif yang berbeza tentang emas. Anda boleh juga follow Mike Maloney untuk mendapatkan ilmu emas dari masa ke semasa. 

Jika saranan diatas dilaksanakan dengan baik, saya percaya anda akan dapat manfaatkan maksimum daripada simpanan dan pelaburan emas. Emas ini akan memberi impak positif terhadap kewangan kita asalkan kita berilmu. 


Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Friday, November 26, 2021

Apa khabar simpanan emas


Apa khabar simpanan emas anda ?

Apa khabar matlamat simpanan anda ?

Konsisten simpan tak ?

Terus konsisten menyimpan hingga mencapai matlamat masing-masing.

https://linktr.ee/syha3110

#dinarataugoldbar #emas #emaspublicgold #publicgold #Tipskewangan #Tipspelaburanemas #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap

Wednesday, November 24, 2021

Beli Harga Rendah, Jual Bila Harga Tinggi

 


Secara fakta pelaburan emas hanya ada peningkatan harga emas setiap tahun. Kenaikan harga emas antara 10% sehingga 15 % berbanding dividen tahunan pelaburan yang lain. Emas adalah sangat istimewa, unik dan matawang logam yang pasti bernilai sepanjang hayat. 

Emas tidak seperti ASB, Tabung Haji, Unit Trust, KWSP yang memberikan dividen setiap tahun.  Jika ada yang tawaran untuk membeli emas dengan pulangan dividen, kemungkinan besar itu adalah scammer emas. Modus operandi scammer biasanya untuk rolling wang kita ke cabang “operasi rahsia” mereka. 

Secara jujurnya emas tidak menjanjikan pulangan tahunan berbentuk dividen. Emas secara asasnya bergantung naik turun harga emas. Beli murah, jual harga lebih tinggi. Itu sahaja. Itu cara paling selamat dan lambat kaya, tapi jika berlaku apa pun dalam dunia ini, emas pasti kekal bernilai dan penyelamat ketika gawat. 


Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Tuesday, November 23, 2021

Apa yang anda perlu tahu tentang Akaun Emas ?

Mungkin anda pernah nampak pelaburan emas melalui bank kan ? – ada  perkara yang perlu kita ketahui mengenai pelaburan emas melalui institusi bank. 

Sesetengah bank tidak menawarkan emas fizikal jika melabur di dalam institusi mereka. Pihak bank hanya menyimpan emas yang dibeli dalam bentuk digital. Nilai emas yang disimpan hanya dicetak di dalam buku akaun pelaburan emas tanpa bersandarkan emas fizikal. 

Maknanya, hanya boleh melihat angka nilai pelaburan anda dalam bentuk emas kertas (paper gold) tanpa dapat mengeluarkan emas fizikal di tangan. Konsep begini secara amnya adalah tidak patuh Syariah. Simpan emas dapat digit secara digital. 

Tidak dinafikan ada jugak bank yang menawarkan emas fizikal. Tetapi tidak semua bank memberikan jaminan beli balik emas jenamanya. Ada juga yang membeli balik emas jenamanya tetapi bersyaratkan tak boleh buka seal, tak boleh kemek atau calar. 

Jika anda ingin mencari pelaburan emas yang patuh syariah dan yang paling mudah, akaun simpanan Gold Accumulation Program (GAP) di Public Gold adalah yang paling mudah jika dibandingkan dengan akaun pelaburan emas di bank atau mana-mana pelaburan emas di syarikat emas yang lain.

 


Emas di akaun emas GAP disokong oleh simpanan emas fizikal dan disahkan patuh Syariah. Yang best lagi, Public Gold memberikan jaminan pasti beli balik emas jenamanya tak kira emas tersebut patah, kemek atau calar.



Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Monday, November 22, 2021

Penggunaan Dinar pada zaman Dahulu

 


Pada zaman Nabi s.a.w dahulu, ada seorang sahabat bernama Urwah diberi satu dinar untuk membeli seekor kambing. Kemudian Urwah membeli dua ekor kambing dengan harga satu dinar. Ketika perjalanan, seorang lelaki menemuinya dan ingin membeli salah seekor kambing daripada beliau. Maka beliau menjual seekor dengan harga satu dinar. 

Kejadian ini diberitahu Rasulullah dan mendoakan agar perniagaannya sentiasa diberkati. Kisah ini berlaku beribu-ribu tahun lepas. 

Sehingga hari ini satu dinar masih mampu membeli seekor kambing. Satu dinar pada zaman dahulu boleh membeli seekor hari ini masih boleh membeli seekor kambing. Tahun 2017 harga seekor kambing adalah lebih kurang RM800 hari ini seekor kambing lebih kurang RM1,100. Jika dibeli menggunakan wang kertas memerlukan wang yang lebih banyak. Tetapi jika menggunakan satu dinar nilai kuasa belinya tetap berkadar satu dinar. 


Hari ini dah ada cara untuk kita membeli kambing bukan hanya seekor malah sekandang kambing. Caranya sangat mudah iaitu menabung di akaun GAP minimun RM 1OO dan keluarkan 1 dinar setelah cukup 4.25gram. Mudah, murah dan selamat bukan? 



Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Saturday, November 20, 2021

Menabung Secara EPP

 


Jika anda seorang yang boros dan mahu konsisten menabung emas secara konsisten saya sarankan guna kaedah Easy Payment Purchase (Syariah EPP). Kaedah ini salah satu kaedah yang boleh menyelamatkan wang kita dari terus dibelanja habis. 

EPP bermaksud kita lock harga hari ini untuk kita bayar bulan dengan harga yang sama pada masa hadapan. Harga emas yang di beli kekal dan tetap tanpa dipengaruhi kenaikkan atau penurunan harga emas selepas membuat belian. EPP boleh dilakukan selama enam bulan. Setelah bayaran habis dilakukan emas boleh diambil dicawangan atau dilakukan GIT dipos ke alamat rumah. 

Kaedah ini mempunyai banyak kelebihan terutama bagi penyimpan emas modal rendah atau pekerja yang mendapat gaji secara bulanan. Cara ini dapat paksa diri untuk menabung. 

Kita juga boleh membeli emas secara runcit bermula dengan 1 gram gold bar di cawangan Public Gold yang berhampiran untuk simpanan sendiri. Kaedah ini boleh sangat cepat dan segala kos caj telah dimasukan didalam harga runcit tersebut. 

Mudah kan?  - Disiplinkan diri menggunakan kaedah ini untuk selamatkan wang dari dibelanja. Elak boros! 



Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Friday, November 19, 2021

Apa Kata Pakar Kewangan ?

 


Public Gold menawarkan dealership tanpa modal kepada sesiapa yang berminat menjana pendapatan pasif sehingga RM5,000 sebulan. Dengan menjadi dealer Public Gold bukan hanya dapat membantu memberi manfaat kepada masyarakat malah dapat meningkatkan pendapatan melalui insentif yang diberikan oleh Public Gold. 

Ambil peluang menjadi dealer untuk menambah pendapatan pasif anda selain anda berpeluang belajar ilmu emas yang unlimited untuk disumbangkan kepada masyarakat.

 Anda boleh mengambil peluang untuk menjadi dealer Public Gold melalui  kaedah :

1. Promosi Bulanan

Public Gold selalu mengadakan promosi menjadi dealer. Boleh semak pengumuman promosi terkini di website Public Gold, atau di FB Public Gold International Bhd. 

2. Promosi Ketika Seminar

Public Gold mengadakan lebih 100 seminar setiap bulan secara PERCUMA samada seminar Asas Pelaburan Emas atau Business Opportunity Preview (BOP). Selalunya, Public Gold mengadakan promosi khas sempena seminar untuk menjadi dealer dengan pembelian yang lebih rendah daripada biasa.


Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan

Emas untuk orang kaya je ke ?



Thursday, November 18, 2021

Kenapa barang kemas tidak sesuai untuk pelaburan ?

 


1) Harga per gram lebih mahal : Harga  barang kemas yang ditetapkan oleh persatuan kedai emas rata rata 10 hingga 15 peratus lebih mahal berbanding harga emas pelaburan. 

2) Kadar spread lebih tinggi : Kadar susut nilai akan menentukan berapa banyak dan berapa cepat kita dapat menjana keuntungan daripada emas yang kita beli itu kalau kenaikan harga emas. Spread barang kemas rata ratanya sekitar 25-40% berbanding emas pelaburan kurang dari 10%. 

3) Kos upah yang dimanipulasi : Kos upah bergantung kepada kehalusan reka bentuk barang kemas. Lagi halus dan lagi seni cantik seni buatannya, lagi  mahal kos upah yang dikenakan.  Jika harga emas mahal, mereka boleh rendahkan kos upah, manakala jika harga emas turun rendah, mereka boleh naikkan caj ini. Maksudnya kalau harga emas sedang rendah kita tetap membayarnya pada harga yang tinggi. 

4) Update harga lambat : Biasanya, harga emas dunia naik, harga barang kemas terus naik! Tetapi jika harga emas turun, biasanya pekedai emas lambat semak harga dan mungkin kekalkan harga tinggi sampai beberapa minggu. Hanya jika berlaku perubahan harga ketara emas dunia barulah disemak. 

Tak salah pun beli emas perhiasan 916. Cuma, cukuplah untuk setakat pakai sahaja. Selebihnya? Simpan emas 999. Takut nak simpan di tangan? Boleh menabung di akaun emas GAP yang patuh syariah.



Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Wednesday, November 17, 2021

Emas Palsu

Pada tahun 2018, ada seorang peniaga wanita kerugian RM219,000 selepas terpedaya membeli emas palsu daripada dua lelaki yang mendakwa kononnya memiliki kilang emas. Mangsa yang berasal dari Perak telah membeli jongkong emas seberat 12.7 kilogram (kg) dengan harga RM273,000. 

Lebih suku juta kerugian yang perlu ditanggung oleh mangsa. Menurut mangsa, pembelian emas berkenaan tidak mempunyai resit bayaran atau dokumen perjanjian, tetapi hanya melalui serahan tangan dan bersaksikan rakan sekampung mangsa. Perghhhh berani betul beli benda mahal tanpa sebarang dokumen? 

Emas bukan barang murah. Mana boleh lakukan sebarang transaksi emas tanpa disertakan invois dan dokumen. Anda perlu berhati-hati dan sentiasa memastikan setiap jual beli mempunyai rekod. 

Ada banyak lagi syarikat atau perseorangan di luar sana yang menipu dan memperdayakan mangsa. Justeru, selaku penguna yang bijak, wang kertas perlu pandai memilih. Di Public Gold, semua transaksi disertakan invois dan ada hitam putih. Dan kesemua emas Public Gold mempunyai sijil ketulenan.Nahhhhh, benda boleh beli yang asli, kenapa nak beli yang tiruan, kan?





Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Tuesday, November 16, 2021

Sejarah Kejatuhan Watawang Venezuela

 


Nilai wang kertas Venezuela jatuh dan menjadi sangat rendah. Orang ramai membuang wang kertas kertas merata – rata. Ini kerana tidak ada kedai yang menerima wang kertas Bolivar lagi. Kejatuhan nilai matawang Bolivar telah menjadikan 5 keping wang Bolivar - nak beli cakelat pun tak lepas. 

Kejatuhan ekonomi Venezuela berpunca dari kerakusan pemerintah yang mencetak wang kertas kertas sewenang – wenangnya, maka berlakulah ‘hyperinflation’.  Ini bukan sahaja menyebabkan ekonomi Venuezela merundum, tapi kesihatan rakyat turut terjejas. Kebanyakan rakyat terpaksa menahan lapar berhari – hari hingga menyebabkan penurunan berat badan. Aktiviti jenayah setempat turut meningkat. 

Ini adalah bukti bahawa, wang kertas kertas ini ‘intrinsic value’ hingga boleh menyebabkan kejatuhan nilai mata wang. 

Berlainan dengan emas, nilai emas berdiri dengan sendiri berdasarkan berat dan ketulenanya. Tak kira apa yang terjadi pada kerajaan semasa, nilai emas dalam simpanan kita tetap bernilai. Hatta di serata dunia, emas memang berharga.


Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Monday, November 15, 2021

Duit Daun Pisang

 


Pada zaman pemerintahan Jepun dulu (1942 – 1945) , kerajaan Jepun telah memperkenalkan matawang pokok pisang di Tanah Melayu. Zaman tu,  tentera Jepun dengan sewenang – wenangnya cetak wang kertas tanpa had, hingga menyebabkan kadar inflasi yang tinggi. Disebabkan inflasi yang tinggi, penduduk Tanah Melayu tak mampu membeli barang – barang asas. 

Lepas Jepun kalah, duit pokok pisang ni telah digugurkan dari udara sebagai tanda kekalahan Jepun.

Apa jadi pada semua duit pokok pisang dalam simpanan penduduk Tanah Melayu? 

Ini menjadikan ada penduduk Tanah Melayu memiliki berguni – guni duit matawang pokok yang nilainya sifar. Sejak itulah, sebahagian besar nenek moyang kita mula menabung sebahagian di dalam bentuk emas. Supaya, tidak lagi mengalami musibah begini. 

Dalam kebanyakan masa, emas penyelamat harta ketika musibah. 

Sekarang ini dengan duit 100 ringgit pun kita boleh simpan emas.



Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Sunday, November 14, 2021

Melabur tanpa ilmu - banyak yang lebur

 


Dah banyak sangat news pasal scammer emas. setiap tahun ada jer berita pasal penipuan emas, scammer emas, mangsa sindiket pelaburan. Walaupun dah banyak berita pasal scammer emas ni, tapi masih ramai lagi yang terjebak dengan skim emas yang  menawarkan pendapatan bulanan terbukti kesemuanya lingkup dan ke laut. Tidak sampai tiga tahun semuanya berkubur. Emas yang dijanjikan entah ke mana, duit pun lesap begitu sahaja . 

Satu fakta yang nyata adalah emas tidak ada pendapatan berbentuk dividen.T IDAK ADA!  Asasnya, untung dalam pelaburan emas hanya beli harga rendah, dan jual bila harga tinggi. Kena faham tu. Kalau hendak jana pendapatan daripada emas, caranya cuma ada satu sahaja iaitu berniaga emas dengan menjadi ejen syarikat emas. 

Jika ada sesiapa yang cakap dengan simpan emas anda boleh menjana pendapatan bulanan atau tahunan, Itu  pasti skim cepat kaya bertopengkan emas. 

Kalau betul-betul nak menjana pendapatan yang besar mesti berniaga emas. Jadilah ejen syarikat emas yang mempunyai track rekod dan reputasi yang baik. Sebab apa? Sebab sambil simpan dan melabur dalam emas, kita boleh juga menjana pendapatan sampingan!  Maknanya keuntungan pasti lebih baik dan lebih cepat daripada menunggu kenaikan harga emas. 

Tapi kena ingat, sebaiknya kita perlu menjadi peniaga emas yang berilmu. Bukan setakat ‘tangkap muat’ sahaja. Dan mendapatkan ilmu ini memerlukan proses. Dan proses memerlukan masa. Dan mengorbankan masa adalah satu perjuangan!



Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Saturday, November 13, 2021

Tips dan Trick Pilih Ar-rahnu

 Dalam kes Arrahnu, secara asasnya kita tutup hutang bank dengan mencagarkan emas di Arrahnu. Duit dari Arrahnu -> bayar baki hutang bank -> kumpul duit untuk tebus Arrahnu + kos upah. 

Kelebihannya ? Kita dapat beli ‘masa’ iaitu setelkan hutang bank dengan cepat dalam masa yang sama kumpul duit untuk tebus emas kita. Di akhir semuanya, kita ada emas yang boleh dirollingkan semula untuk tujuan lain. Dan, kebiasaanya kita akan mendapat rebate (penjimatan) bila kita setelkan hutang kita lebih awal dari tempoh matang.


 

 

Tips dan trick pilih Arrahnu:- 

1) Pilih Arrahnu berdasarkan pajak gadai Islam yang tak masuk CCRIS. General rules – Arrahnu Kooperasi, Pos Arrahnu, pajak melalui akaun GAP Public Gold dan senang cerita bukan Arrahnu dengan Bank. Kenapa nak kena jaga rekod CCRIS? Apa tu CCRIS? CCRIS report ni dalam bahasa mudah nak faham adalah report card kesihatan kewangan kita. Mestilah kena jaga, supaya tiptop agar memudahkan kita mendapat pembiayaan bank. 

2) Pilih Arrahnu yang memberikan pinjaman maksima mungkin. Ada sesetengah Arrahnu mengenakan caj upah dari marhun. Ada sesetengah pulak mengenakan caj upah berdasarkan nilai pinjaman. Marhun ni adalah total gram yang dicagarkan darab dengan harga emas semasa. Pinjaman dikira dari 70% ke 80% bergantung pada tempat. Nilai pinjaman adalah 70% ke 80% dari nilai marhun. 

3) Pecahkan kepada beberapa surat pajak. Contoh nilai pinjaman RM7500, kita buat 3 surat. Surat pertama RM3000, surat kedua RM2500, surat ketiga RM2000. Total kos upah sama jek walaupun dalam tiga surat pajak. Kelebihnya, kita dapat tebus secara berasingan mengikut kemampuan kita rolling modal. Ada sesetengah Arrahnu kenakan RM1 untuk satu surat pajak (which sangat minimum!). Again- carilah Arrahnu yang tak masuk CCRIS. Sebab kalau Arrahnu yang masuk CCRIS, 10 surat pajak, kita akan ada 10 rekod dalam CCRIS! 

4) Survey caj upah paling rendah. Setiap Arrahnu mengenakan caj berbeza-beza dan cajnya juga disemak dari semasa ke semasa. Jadi sebelum kita pajak emas, survey-lah dulu Arahnu mana yang kenakan caj paling rendah dengan margin pinjaman paling tinggi. Macam Public Gold ni senang, sebab kita ada akaun emas fizikal GAP kan – maknanya tak perlu keluar rumah, just klik saja semua online. Duit akan masuk akaun dalam 3 hingga 5 hari bekerja. Mudah bangat, bukan? 

5) Tebus emas kita secepat mungkin. Biasanya tempoh pinjaman selama 6 bulan, tapi kalau dapat tebus cepat-cepat lebih menguntungakn. Kalau sebulan dah settle, terus tebus dan caj “upah simpan” dikenakan hanya untuk sebulan sahaja. Jangan tunggu tempoh matang 6 bulan baru tebus. Kita dapat jimat duit dari bayar kos “upah simpan” yang tak sepatutnya.

Best kan simpan emas? Bukan setakat jual dan beli. Siap boleh ar rahnu kan emas lagi tu. Ada emas, modal tak mati.


Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Friday, November 12, 2021

Pelaburan yang tiada Risiko ?

 

Betul ke melabur dalam emas tak ada risiko ? 

Maksud tak ada risiko dalam emas ni adalah selagi emas ada ditangan kita, kekayaan kita selamat. kita tak rugi. walaupun harga emas ada naik turun, tetapi dalam jangka panjang, nilainya akan sentiasa naik. Tak pernah dalam sejarah, nilai emas menjadi kosong. Anda tak rugi simpan emas.

 


Simpanan emas bermaksud kita upgrade duit menjadi emas. Objektif penyimpan emas adalah memperbanyakkan gram emas. Makin banyak gram emas, makin dia suka. Soal harga adalah nombor dua, yang penting kuantiti emas semakin bertambah. Penyimpan emas mempunyai time frame yang panjang (3 tahun ke atas). 

Penyimpan emas cuma aktif membeli emas dan sangat tidak aktif menjual. Hanya jual bila dah capai matlamat simpanan, ketika kecemasan atau nak upgrade kepada asset fizikal yang lain (Contoh rumah, tanah, rumah kedai, dsb). Tak kira la ekonomi negara down ke, politik tak stabil ke, tukar pemerintah ke, penyimpan emas tak kisah apa jadi. Janji fokus nya adalah KUANTITI EMAS BERTAMBAH.




Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Thursday, November 11, 2021

Urus Kewangan Dengan Bijak

 


Ramai yang mengalami masalah untuk menguruskan kewangan.  Ada yang selalu terlebih belanja hinnga duit yang sepatutnya untuk bayar komitmen bulanan pun turut digunakakan. Ianya selalu berlaku kepada ramai orang. Masalah kewangan dan risiko beban hutang boleh terjadi kepada sesiapa sahaja jika mereka tidak tahu cara bagaimana untuk menguruskan kewangan secara berhemah. 

Untuk mengelakkan terlebih berlanja – sebaik-baiknya asingkan terus 10% dari gaji bulanan anda untuk simpanan. Pindahkan ke akaun lain atau tukarkan kepada emas untuk simpanan jangka panjang. Hanya 10% sekurang-kurangnya seperti yang selalu disarankan oleh pakar kewangan. 

Bagi mengelakkan duit simpanan senang untuk dikorek balik - tukarlah sebahagian simpanan kita ke dalam bentuk aset fizikal seperti emas, perak dan hartanah.



Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Wednesday, November 10, 2021

Apa Jadi jika duit kertas Rosak ?

 


Apa Jadi jika duit kertas Rosak ? 

Jika saiz duit kertas yang rosak adalah 2/3 daripada saiz asal, kita akan mendapat jumlah penuh duit kertas itu. Jika saiz duit kertas yang rosak lebih dari 1/2 tetapi kurang daripada 2/3 saiz asal, kita akan mendapat setengah daripada jumlah penuh duit kertas itu. 

Jika saiz duit kertas yang rosak kurang daripada 1/2 saiz asal, kita tidak akan mendapat apa – apa dari bank. Duit kertas yang diconteng sedikit masih bernilai. Tetapi jika contengan dibuat pada muka Yang Dipertuan Agong, duit kertas itu sudah dikira tidak bernilai. Habis rugi. 

Simpanlah sebahagian kekayaan dalam bentuk emas. Baik patah, kemek, calar atau debu sekalipun, emas kekal bernilai dan laku untuk dijualkan.



Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Tuesday, November 9, 2021

Aset kewangan yang nilainya tidak akan menjadi kosong

 


Walaupun emas dan perak tidak menawarkan nilai dividen setiap tahun tapi kemampuan emas dan perak sebagai insurans dan pelindung musibah kewangan sepatutnya tidak diragukan. 

Hartanah memiliki cash flow hasil sewaan dan capital appreciation. Akan tetapi, hartanah adalah aset yang mengambil masa yang Panjang untuk dicairkan. Bayangkan kita ada hartanah bernilai 10 Juta tapi waktu tu ekonomi tengah tenat. Bukan senang nak cari pembeli yang mampu membeli hartanah kita. Silap – silap jika dijual, terpaksa jual bawah harga pasaran. 

Emas dan perak pula senang dan cepat dicairkan. Kecairan emas hanya dalam tempoh 15 minit hingga 3 hari bekerja sahaja. Jika terdesak, emas dan perak boleh dijual dengan mudah di kedai – kedai emas. Harga emas dan perak tidak akan pernah jatuh kepada nilai kosong, tapi bon – bon saham boleh. 

Dalam galak mengumpul kekayaan dalam bentuk wang kertas dan bon – bon saham, jangan lupa tukarkan sebahagian kekayaan kita dalam bentuk aset fizikal seperti emas, perak dan hartanah.


Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Sejarah Kejatuhan Sistem Kewangan Dunia

 


Pada tahun 1980an, semasa Zimbabwe memperolehi kemerdekaan, nilai mata wang baru Zimbabwe bernilai USD 1.25. Tapi pada tahun 2008, wang Zimbabwe 50 Juta cuma bernilai USD 1.20. Semuanya berlaku sebab kerajaan Zimbabwe mencetak duit kertas dengan berlebihan disebabkan: 

• Hutang negara yang meningkat

• Penurunan output ekonomi dan pendapatan eksport

• Kegawatan politik dan kepercayaan terhadap pemerintah

• Isu korupsi dan perebutan kuasa di kalangan pemerintah.

 

Ye, situasi ini memang betul – betul berlaku di Zimbabwe. Walaupun rakyat Zimbabwe memiliki wang berjuta -juta, tapi masih tak mampu membeli makanan yang berkhasiat untuk seluruh keluarga. Kerana harga sebiji pisang pun sudah mencecah 5 Billion Dollar Zimbabwe. 

Jangan simpan semua kekayaan pada duit kertas semata – mata. Tukarlah antara 10% hingga 50% daripada jumlah kekayaan ke dalam bentuk emas.  Kerana emas nilainya berdiri sendiri, kekal sampai kiamat tanpa perlu risau campur tangan politik dan status ekonomi negara.



Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Antara kaedah penyelesaian hutang

Pengurusan Hutang https://publicgoldofficial.com/Asya Antara Kaedah penyelesaian hutang yang kita boleh pertimbangkan adalah: 1.) Kaedah sno...