Sunday, October 31, 2021

Susah Ke Menabung ???

 


 Susah ke menabung ? 

Bagi seseorang yang pernah hidup tidak ada simpanan kecemasan lansung memang tak dinafikan menabung itu susah!! 

Kenapa susah? 

1) Tak ada kesedaran kenapa perlu menabung? Relax aar… muda lagi kan? 

2) Bila dapat gaji, tak pernah asing untuk simpan dahulu. 

3) Tak perlu fikir benda yang belum jadi. Apa yang penting, enjoy jelah hidup yang kita ada ni. 

4) Rasa hidup terlalu selesa. Dapat gaji boleh beli apa yang kita nak, dapat pergi mana yang kita suka. 

5) Tak pernah ada perancangan apa akan buat lagi 5 tahun akan datang? Berapa simpanan yang kena ada untuk masa hadapan? 

Sebenarnya menabung tu tak susah bila mindset dan matlamat hidup kita jelas. Bila kita ada matlamat yang jelas, kita akan paksa diri untuk menabung agar kita dapat capai matlamat tersebut. 

Jom paksa diri untuk menabung. Kena ingat satu perkara. Kita hidup jangan susahkan orang, bila mati pun tak akan susahkan orang dengan meninggalkan hutang. Menabunglah untuk hari tua dan masa depan anak-anak kita. Yang tak boleh tengok wang tunai tu, tukarkan kepada Simpan emas.


Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Saturday, October 30, 2021

Prinsip penting dalam menyimpan

 


Prinsip penting dalam menyimpan adalah – Potong dulu baru belanja. Ianya bukan mudah tapi tidak mustahil.

Kesilapan pertama yang selalu berlaku bila nak menyimpan adalah – Tunggu Duit Lebih. Kalau tunggu duit lebih, sampai bila-bila pun tidak akan menyimpan. 

Betul ke bila ada duit lebih baru nak menyimpan ?  Apa definisi ada duit lebih? 

Mempunyai duit yang banyak tidak menjamin seseorang tahu dan mampu mengendali kekayaan mereka sendiri. Mungkin akhirnya kita akan membeli barang – barang yang menjadi kehendak selama ini seperti kereta dan rumah mewah sedangkan kita tak memerlukan semua itu. Biar papa – asal bergaya …kann. 

Ada duit lebih atau tidak bukanlah penentu. Kalau kita tahu kelebihan emas, pasti kita dah berlumba – lumba dan mencari cara untuk simpan emas. Lagipun sekarang ada duit RM100 pun boleh simpan emas. 


Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Friday, October 29, 2021

Kekuatan Emas berbanding wang kertas

 

 

Emas tidak boleh dicipta dan dihapuskan. Matawang yang disandarkan pada emas tidak mudah dimanipulasi nilainya. Jika kita semua faham perkara ini, kita pasti nak menabung emas sekarang! Duit yang digunakan untuk menabung emas hakikatnya tak habis sebab emas itu sendiri adalah ‘duit’. 

Wang kertas tiada nilai intrinsik yang melekat padanya. Jika dibandingkan dengan emas dan perak, nilai emas dan perak berdiri dengan sendiri. Tak kisahlah Ketika waktu perang ataupun damai, di pelusuk bumi mana pun, emas dan perak pasti kekal bernilai. 


Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Thursday, October 28, 2021

Menabung untuk kesenangan masa hadapan

 


Untuk kita memiliki wang yang cukup bagi menampung perbelanjaan pada masa akan datang memerlukan sedikit pengorbanan. Anda mula menabung hari ini adalah untuk kesenangan  hidup di masa akan datang. Kos hidup yang semakin meningkat ini sentiasa memaksa kita untuk berbelanja lebih dan jika kita tidak kawal perbelanjaan kita hari ini, ianya akan mengundang masalah yang tidak terkawal pada masa hadapan. 

Jadi dengan menyimpan dan melabur hari ini, hidup lebih tenang nanti. Kalau dah mula menyimpan, sebaiknya simpanan itu adalah dalam bentuk asset yang kekal nilainya seperti emas atau hartanah. 

Wang kertas tiada nilai intrinsik yang melekat padanya. Jika dibandingkan dengan emas dan perak, nilai emas dan perak berdiri dengan sendiri. Tak kisahlah Ketika waktu perang ataupun damai, di pelusuk bumi mana pun, emas dan perak pasti kekal bernilai.

 

Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Wednesday, October 27, 2021

Aset Kalis Inflasi

 


Sejarah dunia memang telah membuktikan bahawa matawang kertas berisiko jatuh kepada nilai kosong pada bila-bila masa. Bahkan, ramai pakar kewangan dunia mengatakan kadar penurunan nilai mata wang akan berlaku tanpa henti saban tahun. Adalah penting untuk kita mula membuat perlindungan kepada kekayaan kita hari ini dengan membeli aset kalis inflasi seperti emas. Nilai emas terbukti kekal dari zaman dulu sehingga kini. 

Jangka Hayat Wang Kertas

Purata jangka hayat matawang adalah 27 tahun dengan jangka hayat terpendek adalah 1 bulan. Menurut hasil kajian yang dibuat oleh DollarDaze.org, sebanyak 775 mata wang kertas telah dicipta setakat ini. Di seluruh dunia.

20% daripada matawang ini gagal disebabkan hiperinflasi, 21% dihapuskan melalui peperangan, 12% terhapus semasa proses kemerdekaan, 24% mengalami proses reformasi dan hanya 23% yang masih digunakan dan bakal menghampiri salah satu daripada beberapa musibah yang dinyatakan.

Jadi, tukarkan wang anda kepada aset yang boleh mengekalkan nilainya dalam jangka masa panjang seperti Emas dan Hartanah. Menabung emas tidak akan menjadikan kita kaya segera tapi akan memastikan kita untuk tidak jatuh miskin dengan tiba-tiba. 


Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Peluang simpan emas serendah RM100


Kita asyik dok fikir, pastu fikir lagi bila la nak mula simpan emas. Asyik tangguh jer.

Harini mulakan dulu walaupun serendah 1 gram ataupun RM100. Nak mula menyimpan emas, tak perlu tengok harga lagi. dapatkan benchmark harga tersendiri dulu. Harga harini – grab dulu. harga esok mungkin dah harga lain. Harga emas tak tunggu kita.

Jadi ambillah PELUANG memulakan simpanan emas serendah RM100 ni segera. Ianya mudah, murah dan patuh Syariah.

Tambahkan simpanan atau pelaburan anda dengan Emas. Tukarkan wang simpanan anda kepada emas – Nilai kekayaan anda kekal bila simpan Emas.


Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Tuesday, October 26, 2021

Takut Simpan Emas ????



Antara sebab  kenapa ramai takut nak mula simpan emas, sama ada barang kemas ataupun dinar dan jongkong emas. 

1. Takut Kena Zakat

Kebanyakan masyarakat seolah-olah mengeluh dan takut untuk membayar zakat jika menyimpan emas. Sebenarnya, duit dan harta lain-lain termasuk ternakan, tanah, dusun juga kebun juga turut dikenakan zakat bila cukup haul dan nisab. 

2. Takut kena rompak dan kehilangan

Belum simpan emas tapi dah terbayang perkara-perkara negatif seperti kehilangan emas akibat tersalah letak atau berlakunya kejadian pecah rumah. Ada banyak cara selamat untuk simpan emas. Boleh menyewa safe deposit box di bank atau syarikat swasta tapi ada kosnya.  Cara senang adalah anda  boleh buka akaun emas GAP (Gold Accumulation Program) di Public Gold. Tak ada upah simpan dan komitmen bulanan.    

3. Tiada Ilmu Dan Bimbingan Tentang Kepentingan Emas

Ramai di luar sana tidak tahu bagaimana nak memulakan simpanan emas. Tiada ilmu tentang emas pelaburan dan simpanan. Kurangnya, ilmu tentang konsep tempoh minimum untuk mendapatkan keuntungan dan bila masa terbaik untuk beli dan jual. 

4. Takut Scammer Emas

Tak dinafikan banyak sangat scammer sekarang ni. Macam-macam cara nak scam orang. Perlu selidik betul2 sebelum beli emas. Cari company seperti Public Gold, beli emas pasti dapat emas. Itu jaminan Public Gold. Lebih setengah juta pelanggan Public Gold tiada lagi yang membeli emas tidak dapat emas.     

 5. Takut Emas Sukar Dicairkan Pada Wang

Sebenarnya, sebelum memulakan simpanan emas fizikal, kita mesti mempunyai simpanan tunai sebanyak 3 bulan pendapatan. Emas adalah simpanan  jangka panjang untuk tempoh 3 hingga 5 tahun.

Sebab itu, ilmu penting sebelum memulakan sesuatu pelaburan.

 


Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Monday, October 25, 2021

Emas Tulen

 


Ketulenan emas dirujuk sebagai karat. Terdapat pelbagai kategori emas mengikut ketulenan iaitu emas 24k adalah emas 999.9, emas 22k adalah emas 916 dan emas 18k sebagai emas 750. 

Sekiranya ketulenan emas perhiasan itu adalah 22k, akan ditanda dan diukir K22 atau 916 di bahagian dalam barang kemas tersebut. Tapi emas tiruan hanya terdapat ukiran K sahaja dengan tujuan untuk mengelirukan pelanggan. 

Walaupun ada barang kemas ditanda atau diukir perkataan K22, terdapat beberapa kes penipuan di mana emas itu dicampur dengan logam lain yang bukan emas.

Biasanya, logam tiruan itu diletakkan di bahagian cangkuk kerana item ini kecil dan sukar dibezakan. Dan bahagian itu pula kita sering terlepas pandang untuk diperiksa.

Berbeza gold bar dan dinar emas Public Gold kesemuanya berketulenan 999.9 atau 24 karat. Dan emasnya telah diuji dan disahkan oleh Certified Assayer. 

Oleh itu berhati-hatilah agar anda tidak terbeli emas klon atau emas celup yang diperbuat daripada logam saduran emas yang dihasilkan oleh scammer yang licik ini. Pilih lah jenama seperti Public Gold yang dah ada berbelas-belas tahun track record. 

Tukarkan wang simpanan anda kepada emas. Tambahkan portfolio pelaburan jangka panjang anda dalam emas. 


Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Yang penting adalah Konsisten


Jangan Pernah berhenti separuh jalan dalam mengejar impian jika ingin ke puncak kajayaan. Apa yang penting adalah konsisten.
Jom bina kejayaan anda dalam simpanan emas.
Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Sunday, October 24, 2021

Apakah Posisi sebenar anda

 

Ciri-ciri supaya untuk  mengenalpasti posisi pelaburan emas : 

1) Posisi penyimpan : Fokus kepada pertambahan gram emas. Ada sahaja duit lebih untuk simpanan jangka panjang tukarkan kepada gram emas. Tidak kisah harga naik atau turun yang penting kepingan emas atau gram emas bertambah. Apabila harga emas turun waktu itulah bonus untuk posisi penyimpan emas untuk memborong emas dengan harga diskaun. 

2) Posisi pelabur : Fokus kepada nilai RM. Pelabur akan membeli emas dan apabila harga emas naik mereka akan jual untuk mendapat keuntungan. 

3) Posisi peniaga : Bagi sesiapa yang hendak menambah gram sekaligus memaksimumkan RM, posisi terbaik adalah menjadi dealer atau ejen syarikat emas. Dealer emas , dapat menambahkan simpanan emas dan menjana RM  hasil dari perniagaan emas. Emas bertambah , duit pun makin bertambah. 

Dalam setiap posisi yang dipilih, tentukan matlamat dan penetapan fokus adalah penting. Fokus yang betul dan tepat akan membantu kita mencapai matlamat yang diimpikan dengan cepat dan jayanya. Yang menjadikan kita kaya bukan emas, tetapi ilmu emas. 

Tukarkan wang simpanan anda kepada emas. Tambahkan portfolio pelaburan jangka panjang dalam emas. 

Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit, sila hubungi :

.

Whatsapp me .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

http://wasap.my/+60126599945/Akaun_Emas_GAP

.

Sila click link di bawah :.

https://linktr.ee/syha3110

.

Nak Register Public Gold Sendiri ? (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ... Sila click link di bawah :

https://publicgold.com.my/index.php?route=account/register&is_dealer=1&intro_pgcode=PG00305350


Tiktok - https://vt.tiktok.com/ZGJkNwfeC/

SisOKBlog - www.sisokgold.com



.

#dinarataugoldbar #emas #emaspublicgold #publicgold #Tipskewangan #Tipspelaburanemas #FinanceGuru #jombelajar #emas999 #jongkongemas #akaunemasgap



 

Saturday, October 23, 2021

Emas sebagai duit antarabangsa

Wang kertas Ringgit Malaysia hanya sah digunakan di dalam negara Malaysia, sekiranya dibawa keluar negara, duit kertas Malaysia tidak boleh diguna pakai. Namun dengan emas – ianya laku dimana-mana saja. Emas boleh diperdagangkan atau dijual beli diseluruh dunia.

 


Emas adalah logam penyimpan nilai dan kekal sebagai matawang universal yang laku di seluruh dunia. Kalau berlaku kegawatan ekonomi – nilai matawang pasti susut bagi sesetengah negara – tapi emas kekal nilainya. 

Pernah ada penyimpan emas di bawah keluaran syarikat Public Gold membawa jongkong emas ke luar negara dan menjualnya. Tak ada masalah, emas Public Gold diterima untuk dijual malah ada sesetengah kedai emas luar negara membelinya dengan harga yang lebih tinggi berbanding jual di dalam negara. 

Dalam sejarah manusia, sudah beribu-ribu tahun emas dijadikan sebagai matawang antarabangsa. 

Emas merupakan alternatif yang baik selain membawa wang tunai semasa melancong keluar negara. Memiliki emas ibarat memiliki watawang dunia. 

Tukarkan wang simpanan anda kepada emas. Tambahkan portfolio pelaburan jangka panjang dalam emas.

 

Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Friday, October 22, 2021

SIKIT-SIKIT, LAMA-LAMA - “MASIH SIKIT ??””

 SIKIT-SIKIT, LAMA-LAMA,  Jadi Bukit  “MASIH SIKIT  ??””

 


Saya percaya ramai antara kita yang dah ada simpanan. konsisten menyimpan sikit-sikit setiap bulan. Namun ada jugak – walau dah konsisten menyimpan setiap bulan – tapi duit simpanan tak berkembang.  Simpan sikit sikit, lama lama tetap sikit.  Kenapa ? 

Bila kita ada simpan duit yang banyak dalam akaun bank, secara tidak langsung nafsu kita nak membeli menjadi tinggi. Semakin ligat otak kita pikir untuk berbelanja. Barang yang mahal pun kita terasa murah. Handphone yang tak rosak mula rasa nak tukar baru, dengan alasan reward diri lah kunun…. 

Jika anda juga rasa macam ni – maka digalakkan untuk menukarkan simpanan anda kepada emas. kena paksa sikit diri untuk beli emas setiap bulan – Maksud “Beli Emas” ni bukannya menghabiskan duit untuk emas – tapi menukarkan simpanan duit kertas anda kepada emas. 

Ini adalah rahsia orang kaya sebenarnya. Emas semakin meningkat harganya dalam jangka masa panjang. 

Tukarkan cara menyimpan duit kertas untuk upgrade duit kertas kepada bentuk emas.

Fokuskan kepada pertambahan gram emas yang kita simpan. secara tak langsung akan menghilangkan nafsu untuk berbelanja. 

Biar kita rasa pokai sikit, tetapi simpanan emas kita kekal ada. Dengan emas sebenarnya kita berduit. Nak mula menabung emas tapi modal kecik ya? Ada caranya….



Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Thursday, October 21, 2021

Kesan Inflasi

Pernah dengar  nilai wang RM 10.00 zaman  dulu tak sama dengan nilai RM 10.00 zaman sekarang?  Itulah kesan inflasi. Saban tahun, nilai matawang mengecil tanpa kita sedar pun. Semakin lama nilai wang kertas akan semakin susut.

 
Inflasi secara umum nya bermaksud penurunan kuasa beli duit kertas dalam jangka panjang. Dengan kata lain, kuasa beli mata wang semakin susut. Contoh mudah – kalau sepuluh tahun dulu – dengan RM 100 , shopping barang dapur dekat pasaraya – boleh dapat penuh satu troli. Tapi sekarang tahun 2020 – dengan RM 100 – tak banyak barang yang dapat di beli macam sepuluh tahun dulu. Tak penuh pun satu troli.

 Dengan harga barang yang semakin meningkat dari tahun ke tahun- mustahil bagi jumlah ringgit mengekalkan kuasa pembelian untuk barangan atau servis. 

Emas adalah kalis inflasi dan nilai terjamin dalam jangkamasa panjang. Sekiranya kita simpan duit dalam bank dalam jangka masa panjang, memang ada dapat dividen, tetapi tidak dapat menampung kadar inflasi dan kejatuhan wang ringgit. Berlawanan dengan emas yang mana harga emas dalam jangka masa panjang sentiasa meningkat. 

Pakar-pakar kewangan menyarankan kita untuk ada simpanan dalam bentuk emas sekurang – kurangnya 10% atau lebih dari kekayaan kita. 



Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Wednesday, October 20, 2021

Penggunaan Dinar Sebagai Matawang

Penggunaan matawang emas telah wujud semenjak di zaman Nabi Muhammad s.a.w lagi . Ianya diteruskan oleh para sahabat dan oleh kerajaan Islam seterusnya. Sejarah kewangan dunia juga telah membuktikan bahawa emas telah digunakan sebagai matawang tunggal dunia dari tahun 1870 sehingga tahun 1914. 

Zaman Nabi 1,400 tahun dulu, 1 dinar (emas 4.25 gram) boleh beli seekor kambing. Sekarang ini, harga 1 dinar sekitar RM670 – RM780. Secara relatifnya, ia masih mampu beli seekor kambing. Ia berbeza dengan duit kertas (wang fiat).

 


Nilai wang kertas, bukan terletak pada nilai wang tetapi dengan jaminan kerajaan. Jika kita perasan, duit syiling RM 1, duit kertas RM 500, dan duit kertas RM 1,000 bila kerajaan isytihar tidak lagi bernilai , maka nilainya hilang begitu sahaja dan tidak lagi laku di dalam pasaran. 

Satu fakta yang kita perlu tahu adalah, emas dan perak telah digunakan sebagai alat penyimpan nilai paling ampuh dalam sejarah manusia disebabkan sifatnya yang tidak boleh dicipta, tidak binasa, dan tidak boleh dibinasakan dengan cara apa sekalipun. 

Disebabkan faktor ini, emas adalah satu satunya aset kewangan yang tidak sekali- kali boleh jatuh nilainya menjadi kosong. Emas kekal dianggap duit sebenar sejak zaman berzaman. 

Dengan Menyimpan emas, anda tidak perlu risau kenaikan harga barang (inflasi) dalam jangka panjang kerana emas mengekalkan kuasa beli sepanjang zaman. Bila anda mula menyimpan emas dan faham ilmu emas, wang simpanan anda akan bertambah diluar jangkaan. 


Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Tuesday, October 19, 2021

Untuk Apa Simpan Emas ???

Simpan emas perlu ada MATLAMAT. Kalau menyimpan tanpa matlamat yang jelas ni– seolah-olah anda tak tahu untuk apa menyimpan. Dah macam memandu kereta tanpa arah. Anda bawak kereta, tapi tak tahu nak pegi mana.

 


Dalam menyimpan, setiap orang mempunyai matlamat kewangan yang berbeza beza. Anda perlu tetapkan matlamat kewangan sendiri. Bila dah tetapkan matlamat, barulah lebih bersemangat untuk menyimpan. Ia akan mendorong diri untuk terus berusaha mencapai matlamat yang telah ditetapkan.

Bila tak de matlamat ni, anda juga mungkin akan jadi tak de keinginan untuk memaksa diri. Bila ada lebihan duit baru nak menyimpan. Mindset ini perlu diubah jika nak berjaya menyimpan dan mengumpul kekayaan.  Anda mesti utamakan menyimpan dulu kemudian baru berbelanja. Simpan minima 10%  daripada gaji atau pendapatan sebagai simpanan kecemasaan. 

Orang yang berjaya menyimpan emas apabila mereka jelas dengan matlamat dan konsisten menyimpan. Contohnya, mahu mengerjakan Haji/Umrah secara berpakej, selesaikan hutang, buat renovation rumah, dana perkahwinan dan sebagainya. 

Matlamat yang jelas akan memudahkan kita mengenal pasti berapakah jumlah gram emas yang diperlukan dan tempoh masa untuk menjualnya. Bila matlamat kita jelas, kita secara tak langsung akan  konsisten menyimpan bagi mencapai target.

 

Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Monday, October 18, 2021

Beli Emas Harini - Esok Terus Dapat Untung ?

 

 


Emas yang dibeli pada bulan ini bukan terus dapat untung . Emas ada susutnilainya, jadi anda perlu memikirkan faktor susutnilai sebelum melabur emas. Sebab itu Emas adalah pelaburan untuk jangka masa panjang, bukannya beli bulan ni – terus jual bulan depan. 

Jika anda tukar kesemua duit simpanan pada emas tanpa ada dana kecemasan dengan harapan untuk mendapat keuntungan dalam masa terdekat adalah satu kesilapan. 

“Jangan..jangan simpan emas jika anda belum ada cash savings……kerana emas adalah simpanan jangka masa panjang (minimum 2 tahun) “ 

Menggunakan wang belanja untuk membeli emas adalah satu kesilapan dan merugikan sekiranya dijual semula emas yang dimiliki sebelum sempat merasai keuntungannya. Emas yang dibeli perlu disimpan sekitar lebih tiga tahun.     

Sebenarnya, duit yang nak digunakan dalam masa terdekat perlu ada cash di tangan bagi tujuan perlindungan dan kecemasan bila saat diperlukan tanpa diduga. Sebab itulah pentingnya ilmu !!!  


Jom saya bantu anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ?  sila hubungi saya atau click link di bawah :..

WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Emas penyelamat ketika gawat

Emas Penyelamat Ketika Gawat https://publicgoldofficial.com/Asya Ada yang pajak emas untuk pastikan dapur berasap. Tahniah!, sekurang-kurang...