Thursday, September 30, 2021

Parcel Kecil yang bernilai RM1450


Parcel Kecil Bernilai yang bernilai RM1450

Parcel kecik jer, tapi nilainya adalah RM1450. Keluaran terbaru Public Gold –  Koleksi Vaksin 1g Emas 999.9. Best for gift & investment. 

“Elehhhh 1gram ja. Bila nak kaya?”

Sebelum kita mula dan celik tentang emas, kita anggap simpanan emas perlu bermula dengan yang besar-besar.

Ramai yang perlekehkan berat 1gram emas. Ramai yang perkecilkan berat 1gram emas. Ramai yang persenda berat 1gram emas. 

Kawan-kawan,

Banyak kisah yang menarik dengan hanya bermula menyimpan 1gram emas.

1gram memang kecil tetapi ketahuilah ianya permulaan untuk kita membina semangat dan impian kita dalam dunia emas.

Biar simpanan kita kecil asalkan kita ada matlamat yang besar.

Biar simpanan kita kecil asalkan kita ada impian yang besar.

Biar simpanan kita kecil asalkan kita ada usaha yang besar.

Biar simpanan kita kecil asalkan kita ada semangat yang besar.

Teruskan melangkah, berlari dan meroket. Jangan pedulikan apa yang orang kata tetapi fikir tentang masa hadapan kita. 💪🏻😊

 

Ingat ni!

 

1gram permulaan kepada 10gram.

1gram permulaan kepada 50gram.

1gram permulaan kepada 100gram.

1gram permulaan kepada 1kilo.

 

Ingat ya !

Ada emas...Ada duit !

Harga Emas Naik itu pasti. Jom tambahkan simpanan atau pelaburan anda dengan GOLD.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit, sila hubungi :


WhatsappMe@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Wednesday, September 29, 2021

Apa beza penyimpan dan pelabur emas?

 Analogi mudah:- kita ambil contoh antara pekebun durian vs penjual durian

Penyimpan emas ni ibarat macam pekebun durian. Hujan ke panas ke, kita tetap tanam dan semai pokok-pokok durian. Yang penting, kuantiti dan kualiti durian ni mesti bertambah dari tahun ke tahun.  Sebab pekebun durian ni tahu sampai satu masa nanti, durian-durian ni akan dijual untuk pulangan yang lazat. Orang yang tanam durian, mana ada tanam arini jual esok, kan? Sekurang-kurangnya lebih lima tahun. Fokus penanam durian adalah KUANTITI DAN TEMPOH MASA.

 Pelabur emas ni pulak macam penjual durian. Soal kuantiti dan tempoh masa berada di nombor dua. Bagi mereka yang penting adalah HARGA. Kalau supplier A jual mahal, peniaga durian akan pergi kat supplier B. Beli harga rendah, kemudian jual harga tinggi. Pelabur melihat keuntungan dari sudut nilai matawang. Bagi peniaga, kalau dah habis musim durian atau banyak sangat dah penjual durian (sebab keuntungan nipis dan tak boleh nak main harga), peniaga akan beralih kepada jual rambutan ke, manggis ke,  mata kucing ke…

 

 


Simpanan emas bermaksud kita upgrade duit menjadi emas. Objektif penyimpan emas adalah memperbanyakkan gram emas. Makin banyak gram emas, makin dia suka. Soal harga adalah nombor dua, yang penting kuantiti emas semakin bertambah. Penyimpan emas mempunyai time frame yang panjang (3 tahun ke atas).

 

Penyimpan emas cuma aktif membeli emas dan sangat tidak aktif menjual. Hanya jual bila dah capai matlamat simpanan, ketika kecemasan atau nak upgrade kepada asset fizikal yang lain (Contoh rumah, tanah, rumah kedai, dsb). Datang la ribut taufan ke, puting beliung ke, kucing bertukar jadi harimau ke, gajah boleh terbang kat udara ke, penyimpan emas tak kisah apa jadi. Janji fokus nya adalah KUANTITI EMAS BERTAMBAH.

 

Strategi pelabur emas pulak adalah orang yang membeli emas dengan matlamat utama untuk dapat keuntungan dari kenaikan harga emas. Pelabur emas aktif dengan aktiviti beli-jual. Secara am nya, pelabur emas faham tentang analisis teknikal harga emas (contoh macam support, resistance, trend dan momentum). Dia aktif membandingkan kenaikan harga emas dengan % keuntungan jika letak duit kat instrumen pelaburan yang lain (contoh macam ASB, Tabung Haji, unit amanah, saham, property dan lain-lain). Kalau trend emas jatuh, pelabur emas akan exit gold dan pergi lepak kat investment lain.

 

Tak kisah pun sebenarnya anda penyimpan atau pelabur, jom bermula di cabang emas!

 

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :

Whatsapp@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Cara check ketulenan emas


Jom tengok cara nak check ketulenan emas.

Check ketulenan emas ini menggunakan mesin khas. Pertama sekali emas ditimbang menggunakan alat penimbang khas tersebut untuk mendapatkan berat. Kemudian timbang di dalam air pula menggunakan mesin yang sama. Satu butang khas yang terdapat pada mesin tersebut – ditekan dan pengiraan akan dibuat berdasarkan berat emas di dalam air dan tanpa air.  Kemudian terpapar di screen – result untuk ketulenan emas tersebut.

 

 Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit, sila hubungi atau boleh refer link di bawah :..


Whatsapp@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Tuesday, September 28, 2021

Serendah Seratus Ringgit jer ???


Nak Simpan Emas tapi Bajet Rendah ?.

Boleh – di Public Gold dengan RM100 jer, anda dah boleh mula simpan emas. Anda boleh simpan emas sedikit sedikit di Akaun Emas GAP (Gold Accumulation Program). Tiada komitmen bulanan. Tiada upah simpan. Bila cukup gram – anda boleh keluarkan dalam bentuk emas fizikal (Gold Bar atau Dinar) pada bila-bila masa sahaja.

Mudah dan Patuh Shariah.

Simpan emas kini lebih mudah dengan akaun emas GAP. Boleh simpan emas Public Gold dengan mudah secara online 24 jam sehari.. Public Gold mendapat sijil Patuh Shariah dari Amanie Advisor.

Anda simpan emas sikit-sikit serendah RM100 di akaun emas GAP – Bila cukup nilai untuk 1 Dinar Emas, keluarkan dalam bentuk 1 Dinar emas fizikal untuk simpanan sendiri.

“Semakin banyak Gram, semakin tinggi nilai Emas”

Harga Emas Naik itu pasti. Jom tambahkan simpanan atau pelaburan anda dengan GOLD.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi atau click link di bawah :


Whatsapp@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Monday, September 27, 2021

Kenapa Public Gold ?


Kenapa Public Gold ?.

 

Stock Fizikal Ready - Setiap belian bersandarkan emas yang dah ada. Stok tiada had supaya emas itu boleh dibeli ketika harga emas rendah.

Emas disertakan sijil ketulenan

Ketulenan emas Public Gold disahkan melalui certificate atau sijil yang disertakan Bersama setiap produk emas.

Public Gold memberi Jaminan Beli Balik Emas keluarannya dengan harga tinggi walaupun kondisi emas tersebut rosak, calar, kemek dan sebagainya

Mudah, Murah dan Patuh Shariah.

Boleh beli emas Public Gold dengan mudah secara online 24 jam sehari. Harga per gram murah berbanding harga yang dijual di kedai emas. Public Gold mendapat sijil Patuh Shariah dari Amanie Advisor.

 

Harga Emas Naik itu pasti. Jom tambahkan portfolio pelaburan anda dengan GOLD.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi atau click link di bawah :


Whatsapp@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Sunday, September 26, 2021

Yang penting adalah Konsisten ya...


Yang penting adalah konsisten.

Jangan pernah berhenti separuh jalan dalam mengejar impian jika ingin Berjaya ke puncak. Sesiapa yang konsisten, dialah yang Berjaya.

Ia ibarat kisah perlumbaan arnab dengan kura-kura. Walaupun kura-kura bergerak dengan sangat perlahan berbanding arnab, akhirnya kura-kura juga yang menang, Bukan kerana laju tetapi kerana KONSISTEN!!!

Jadikan ianya sebagai satu tabiat yang boleh memberi kekayaan kepada anda pada masa depan.

Dalam simpanan emas, mereka yang simpan 1 gram sebulan secara konsiten – ianya ibarat kura-kura. Memang Nampak perlahan tetapi akhirnya dia akan menang. Sedar sedar nanti, cukup setahun sudah ada minimum 12 gram.

 Letak matlamat simpan emas 1 gram sebulan sebagai simpanan untuk dilupakan.

Jom tambahkan portfolio pelaburan anda dengan GOLD.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila refer link dibawah :

Whatsapp@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Saturday, September 25, 2021

Turun Naik Harga Emas


Turun naik harga emas

Harga Emas ada turun naik dalam jangka pendek. Namun, berdasarkan sejarah harga emas, harga emas sentiasa menaik dalam jangka masa panjang. Turun naik harga emas itu hanya persoalan masa sahaja.

Terdapat banyak faktor yang menentukan naik turun harga emas. Antaranya – keadaan ekonomi dunia, permintaan terhadap emas dunia, pengeluaran emas semasa dan banyak lagi. Kita tidak tahu bila harga emas akan naik atau turun.

Jadi – bila masa yang sesuai nak beli emas ? – Sebenarnya masa sesuai untuk beli emas ialah sekarang juga pada harga rendah kerana dalam jangka masa panjang – harga emas sentiasa menaik. Emas adalah pelaburan jangka panjang.

Jika harga emas turun – tambah lagi simpanan anda dengan emas kerana penurunan harga emas adalah sementara. Ia pasti akan naik balik. Semakin lama anda simpan, semakin tinggi nilainya.

Jom tambahkan simpanan dan pelaburan anda dengan GOLD.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :

Whatsapp@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Friday, September 24, 2021

Berapa Bajet Paling Minimum Untuk Simpan Emas ?


Berapakah bajet paling minimum nak mula miliki emas ?

 

Katakan anda simpan RM3.50 sehari – dalam sebulan anda  akan dapat (RM3.50 X 30) = RM105.00

Dalam setahun anda akan ada ( RM105.00 X 12 bulan )= RM 1260

Harga semasa 1 Dinar (4.25g) adalah sekitar RM1100++.

Dengan bajet hanya serendah RM3.50 sehari – anda sudah mampu untuk memiliki 1 Dinar emas.

 

Yang penting - anda konsisten menyimpan setiap bulan. Anda simpan emas sikit sikit  serendah RM100 di Akaun Emas GAP – bila cukup nilai untuk 1 Dinar emas – keluarkan dalam bentuk 1 Dinar emas fizikal untuk simpanan sendiri.

Letak matlamat simpan emas 1 gram sebulan sebagai simpanan untuk dilupakan. Jangan tunggu harga terbaik. Takut-takut nanti bila harga harga rendah, duit pula yang habis. Secara tak langsung akan melatih anda untuk terus menyimpan sebahagian dari pendapatan bulanan anda.

 “Semakin banyak Gram, semakin tinggi nilai Emas”

Jom tambahkan simpanan dan pelaburan anda dengan GOLD.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :

Whatsapp@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Thursday, September 23, 2021

Anda Belum Mula Simpan Emas ?


Adakah anda belum mula simpan emas ?

Jika anda belum menyimpan emas, sebenarnya anda telah sedang menangguhkan satu langkah bijak dalam kewangan. Kebanyakkan pakar kewangan Malaysia menyarankan kita untuk menyimpan 10% daripada pendapatan kita dan mempelbagaikan portfolio pelaburan yang mana salah satunya adalah dalam bentuk emas.

Ada yang memberi alasan tidak mampu untuk mulakan simpanan 10% daripada pendapatan setiap bulan. Sekiranya anda memang tidak mampu memperuntukkan 10% - cuba setkan berapa nilai yang anda mampu. Tak kisah berapa nilainya. Yang paling penting adalah anda konsisten menyimpan setiap bulan

Memiliki emas bermaksud kita mula menyimpan dalam bentuk emas. Mulakan segera walaupun 1 gram atau RM100. Jadikan ia sebagai benchmark harga anda. Setelah itu barulah kita tahu berapa harga yang di anggap murah atau mahal.

Letak matlamat simpan emas 1 gram sebulan sebagai simpanan untuk dilupakan. Jangan tunggu harga terbaik. Takut-takut nanti bila harga harga rendah, duit pula yang habis.

 “Semakin banyak Gram, semakin tinggi nilai Emas”

Jom tambahkan simpanan dan pelaburan anda dengan GOLD.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi : 

Whatsapp@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Wednesday, September 22, 2021

Inilah Rahsia Penyimpan Emas Bertambah Kaya!

 Semakin lama semakin kaya. Dulu kerja bertahun-tahun, tapi simpanan tak ada. Jangan kata simpanan untuk pendidikan anak-anak, simpanan paling asas sebanyak 3 bulan gaji pun belum ada! Tapi sejak mula menyimpan emas, jumlah simpanan makin lama makin bertambah. Sekejap sahaja dapat cukupkan simpanan kecemasan 3 bulan gaji. Bahkan ada yang mampu simpan cukup 6 bulan gaji sejak mula menyimpan emas.


Itulah pengalaman saya mendapat banyak feedback setelah membimbing lebih 5,000 penyimpan emas sejak 2010 di Malaysia, Brunei, Indonesia dan Singapore. Dan inilah memotivasikan saya untuk terus mendidik masyarakat simpan emas melalui platform yang disediakan oleh Public Gold, iaitu syarikat (perusahaan) pengeluar emas pelaburan (investasi) terbesar di Malaysia. Siapa beli emas, maksudnya dia simpan duit. Bukan habiskan duit. Duit itu ditukarkan kepada bentuk yang lebih baik, iaitu emas.

Semakin lama semakin kaya. Dulu kerja bertahun-tahun, tapi simpanan tak ada. Jangan kata simpanan untuk pendidikan anak-anak, simpanan paling asas sebanyak 3 bulan gaji pun belum ada! Tapi sejak mula menyimpan emas, jumlah simpanan makin lama makin bertambah. Sekejap sahaja dapat cukupkan simpanan kecemasan 3 bulan gaji. Bahkan ada yang mampu simpan cukup 6 bulan gaji sejak mula menyimpan emas.

Itulah pengalaman saya mendapat banyak feedback setelah membimbing lebih 5,000 penyimpan emas sejak 2010 di Malaysia, Brunei, Indonesia dan Singapore. Dan inilah memotivasikan saya untuk terus mendidik masyarakat simpan emas melalui platform yang disediakan oleh Public Gold, iaitu syarikat (perusahaan) pengeluar emas pelaburan (investasi) terbesar di Malaysia. Siapa beli emas, maksudnya dia simpan duit. Bukan habiskan duit. Duit itu ditukarkan kepada bentuk yang lebih baik, iaitu emas.


Cara Berkesan Kawal Naluri

Memang terbukti, emas membuatkan penyimpannya bertambah kaya. Bukan sebab harga emas naik melambung-lambung (bahkan ada juga harga emas turun dalam jangka pendek), tetapi disebabkan NALURI kita pada emas sangat berbeza berbanding naluri kita terhadap wang kertas.

Naluri kita pada emas; sentiasa rasa nak simpan, nak kumpul lebih banyak, dan tak nak dibelanjakan. Bila simpan emas, tak akan terlintas dalam fikiran kita untuk berbelanja dengan emas itu. Bah bila sudah ada emas (terutamanya emas bersaiz besar), kita mula ‘ketagih’ untuk simpan lebih banyak emas. Emas itu sangat cantik. Lagi dipandang, lagi kuat keinginan untuk beli lebih banyak emas!

kita tambah simpanan emas.

Itulah sebab kenapa ramai penyimpan emas tak banyak simpan duit tunai, termasuk saya. Bila ada sahaja duit, automatik fikir nak beli emas. Tapi tak perlu khuatir, emas itu pun adalah duit tunai juga. Kalau nak pakai duit, boleh jual atau gadai sahaja emas itu di ar-rahnu. Kita boleh dapat duit on the spot.

Berbeza dengan simpan duit kertas.

Tangan kita akan ‘gatal’ bila pegang duit banyak. Gatal untuk berbelanja. Lagi diingat duit itu, lagi kuat keinginan untuk berbelanja, dan lagi cepat duit itu habis! Naluri kita pada duit kertas memang untuk berbelanja. Bahkah duit kertas itupun sebenarnya dicipta supaya kita berbelanja! Itulah puncanya kenapa banyak orang ada masalah, “simpan sedikit-sedikit, lama-lama masih sedikit”! Kerja bertahun-tahun, tapi simpanan kecemasan 3 bulan gaji pun belum ada!

 Cara Berkesan Menyimpan Wang

Cuba tukar cara menyimpan pulak.

Duit yang nak digunakan dalam masa terdekat dan untuk hal-hal kecemasan, simpan dalam Tabung Haji atau ASB. Bagi simpanan jangka panjang, simpan dalam bentuk emas. Tengok kesan dan perbezaanya nanti. Pasti berbeza, insyaAllah.

Bagi yang baru nak mula simpan emas, saya boleh cadangkan mula dengan tabiat menyimpan emas #1gram1bulan melalui #AkaunEmasGAP dulu. Itu cara paling mudah, dan paling murah untuk simpan emas yang disediakan oleh Public Gold. Disiplinkan yang itu dulu.

####Credit to owner asal for this post : Inilah Rahsia Penyimpan Emas Bertambah Kaya

Ingin gandakan simpanan dan pelaburan anda dalam emas ?  Anda boleh refer link di bawah :..

Whatsapp@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Tuesday, September 21, 2021

Simpan Emas Dengan Ilmu


Ciri – Ciri Penyimpan Emas yang berilmu.

Mereka sangat faham tentang kepentingan simpan emas fizikal. Matlamat mereka adalah untuk menukar simpanan bentuk wang kertas kepada emas fizikal untuk kegunaan masa hadapan. Jika berlaku kecemasan, emas dijadikan sebagai backup untuk dapatkan tunai segera.

Di dalam minda penyimpan emas yang berilmu, emas merupakan simpanan jangka panjang yang mana nilainya tidak akan susut akibat dari inflasi sepertimana wang kertas. Turun naik harga emas hanyalah persoalan masa. Untuk jangkamasa panjang, harga emas akan sentiasa naik.

Jika anda penyimpan emas dan betul-betul faham akan emas, anda tidak akan susah hati bila harga emas turun. Inilah masanya untuk tambah simpanan emas dengan harga murah. Boleh beli borong pada harga diskaun.

Matlamat yang digunakan oleh penyimpan emas yang berilmu adalah mudah. Ada duit lebih jer, terus tukar kepada emas. Tidak risau kepada harga emas naik atau turun. Mereka akan terus menyimpan secara konsisten.

“Semakin banyak Gram, semakin tinggi nilai Emas”

Jom tambahkan simpanan dan pelaburan anda dengan GOLD.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :

Whatsapp@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Sunday, September 19, 2021

Bila kena bayar zakat emas ?

Apabila mempunyai jumlah berat emas simpanan sebanyak 85 gram atau lebih yang mencukupi nisab tahunan akan dikenakan zakat sebanyak 2.5% atas nilai emas yang disimpan.

Sebagai contoh kita simpan emas sebanyak 90g dan harga emas 90g ini adalah RM24,660*. 

Maka jumlah zakat yang perlu dibayar adalah sebanyak RM616.50.

RM24,660 x 2.5% = RM616.50

Emas yang disimpan ini adalah emas simpanan/pelaburan seperti goldbar, dinar, dan akaun emas yang patuh syariah.

Macam mana dengan barang kemas?

Kalau barang kemas bergantung pada uruf negeri masing-masing. Setiap negeri mempunyai nilai uruf yang berbeza-beza.

Saya galakkan rujuk pusat zakat negeri masing-masing untuk ketahui nilai uruf negeri dan buat kiraan zakat barang kemas.

*** Untuk harga emas yang lebih tepat, rujuk pada pusat zakat negeri atau gunakan kalkulator yang terdapat di laman web pusat zakat negeri.

Semua emas dipakai, tak pakai, jongkong, syiling dikenakan zakat (jika cukup syarat).

Jika emas yang DIPAKAI melebihi berat dibawah, dikira cukup nisab. 

Selangor,KL = 800 gram

Johor,Ganu = 850 gram

Perak,Pahang = 500 gram

N9 = 200 gram

Melaka = 180 gram

Kedah = 170 gram

Penang = 165 gram

Sabah = 152 gram

Sarawak = 90 gram

Perlis = 85 gram

Kelantan = Tiada Uruf


CONTOH CARA KIRA ZAKAT EMAS (Basic)

Contoh pertama

Emas yang dipakai = 0 . Emas yang tidak dipakai = 42.5 gram . Total < 85 gram

Jadi tak perlu bayar zakat lagi. 


Contoh Kedua :

Emas tak dipakai = 90 gram

Emas dipakai = 50 gram


Kiraan Zakat Emas:

*Emas tak dipakai : DIKENAKAN ZAKAT sebab >85 gram.

*Emas dipakai : TIDAK DIKENAKAN ZAKAT sebab <800 gram.


90 gram x RM245 (harga emas semasa) x 2.5%

= RM551.25


Contoh Ketiga:

Emas dipakai = 900 gram

Kiraan Zakat Emas:

*Dikenakan zakat sebab > Uruf 800 gram

*Berat lepas tolak Uruf = 100 gram (900-800)


100 gram x RM245 (harga emas semasa) x 2.5%

= RM612.50


Contoh keempat :

Emas tak dipakai = 50 gram

Emas dipakai = 900 gram


Kiraan Zakat Emas

*Perlu campur kedua-dua jenis emas.


50 gram + 100 gram (900-800) = 150 gram

150 gram x RM245 (harga emas semasa) x 2.5%

= RM918.75

Anda Juga boleh menggunakan kalkulator yang disediakan oleh PPZ  melalui link dia bawah :

https://www.zakat.com.my/info-zakat/jenis-jenis-zakat/zakat-emas/





Ingin gandakan simpanan dan pelaburan anda dalam emas ?  Anda boleh refer link di bawah :..

Whatsapp@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Saturday, September 18, 2021

Rahsia sentiasa tersenyum jika harga emas naik atau turun


Bila harga emas naik – saya senyum……bila harga emas turun – pun saya senyum ….

Kenapa yer …??? :–

Jika anda penyimpan emas dan betul-betul faham akan emas, anda akan sentiasa gembira bila harga emas NAIK atau pun bila harga emas TURUN. Ini kerana bila harga emas naik – bermaksud nilai gram Emas yang anda simpan juga turut naik. Jika harga emas turun pula – anda sebagai penyimpan emas pasti gembira kerana boleh menambahkan gram emas dengan harga yang murah dan boleh menurunkan purata harga gram emas yang sedia ada.

Kalau anda lihat situasi masa harga emas jatuh – ramai orang berebut-rebut ke kedai emas dan sanggup beratur panjang semata-mata untuk beli emas.  Kerana apa ??? Jika anda penyimpan emas – anda akan tahu jawapannya.

Bila harga emas turun – rebutlah peluang untuk menambah gram emas simpanan anda. Harga yang rendah hanya sementara. Pasti akan naik balik. Anda akan tersenyum bila harga emas naik balik.

Dalam jangka masa panjang – sudah terbukti, harga emas akan sentiasa naik. Anda tidak akan rugi jika beli emas – malah ia pasti akan membuat anda tersenyum pada masa akan datang.  

Jom tambahkan simpanan dan pelaburan anda dengan GOLD.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :

Whatsapp@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Thursday, September 16, 2021

Jangan Simpan Emas Jika Anda ......


“Jangan..jangan simpan emas jika anda belum ada cash savings……kerana emas adalah simpanan jangka masa panjang (minimum 2 tahun) “

 Siapa Yang Perlu Simpan Emas ??? :–

1) Mereka yang sentiasa boros dan suka berbelanja.

2) Mereka yang simpan duit sikit-sikit, tetapi masih sedikit. Duit simpanan asyik bocor jer.

3) Mereka yang tiada dana kecemasan

Emas menjadi keperluan jika anda selalu gagal menyimpan duit cash. Setiap bulan anda selalu simpan sikit-sikit, lama-lama masih jugak sikit. Duit simpanan asyik bocor. Sentiasa korek duit simpanan untuk berbelanja dan sukar untuk mengawal sifat boros.

Emas juga menjadi keperluan jika anda tiada apa-apa dana kecemasan yang mana kebanyakan pakar kewangan menyarankan setiap dari kita sepatutnya ada dana kecemasan sekurang-kurangnya 3 bulan gaji. Anda boleh menyimpan dalam bentuk emas sebagai dana kecemasan anda.

Selain dari itu – jika anda ada lebihan wang simpanan dan ingin mempelbagaikan portfolio pelaburan, emas juga boleh menjadi salah satu instrument pelaburan jangka panjang yang menguntungkan. Simpanan dan pelaburan dalam emas adalah lebih terjamin.

 

Jom tambahkan portfolio pelaburan anda dengan GOLD.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :

Whatsapp@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Wednesday, September 15, 2021

Telur emas


“Don’t put all your eggs in one basket”

Jika kita letak semua telur dalam satu bakul sahaja, apakah yang akan terjadi jika bakul itu jatuh ? Adakah telur-telur itu akan pecah ?

Seperti juga dalam pelaburan,jika kita letakkan semua simpanan kita dalam satu instrument pelaburan sahaja, sekiranya instrument pelaburan itu jatuh, secara tak langsung semua simpanan kita juga akan turut terjejas.

Pelbagaikan portfolio anda :–

Seperti saranan banyak pakar-pakar kewangan – bagi mengurangkan risiko dalam perancangan kewangan anda, adalah digalakkan untuk mempelbagaikan portfolio pelaburan anda. Salah satu yang di sarankan adalah dalam bentuk emas.

Setiap instrument pelaburan yang ada sekarang ini mempunyai kelebihan dan kekurangannya yang tersendiri. Jika kita mempelbagaikan instrument kewangan kita – sekiranya salah satu instrument tu jatuh – kita masih lagi ada instrument pelaburan lain lagi yang bole memberi keuntungan, sekurang-kurangnya dapat cover pelaburan lain yang jatuh tu.

Jom tambahkan portfolio pelaburan anda dengan GOLD.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, Anda boleh refer link di bawah :

Ingin gandakan simpanan dan pelaburan anda dalam emas ?  

Whatsapp@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Tuesday, September 14, 2021

Dinar atau Gold Bar


Dinar atau Gold Bar  ?

1 Dinar Emas Public Gold

Dinar emas adalah syiling emas yang berbentuk bulat (wang emas fizikal). Berat standard untuk 1 Dinar adalah 4.25 g – Ketulenan 999.9. Mempunyai pengiktirafan dari LBMA (London Bullion Market Associations). Akreditasi LBMA membolehkan ianya dikecualikan dari Cukai GST dan juga mepunyai reputasi antarabangsa.Rekabentuk Dinar Emas bergantung kepada syarikat pengeluar mengikut kehendak Public Gold. Dinar emas disertakan sekali dengan Sijil pengeluar.

Gold Bar Public Gold Bungamas 

Gold bar adalah  adalah jongkong emas yang dihasilkan dalam saiz atau berat yang lebih kecil. Mempunyai pelbagai saiz/berat (5g, 10g, 20g, 10g, 50g, 100g, 250g dan 1kg) – Semuanya berketulenan 999.9. Mempunyai pengiktirafan dari LBMA (London Bullion Market Associations). Akreditasi LBMA membolehkan ianya dikecualikan dari Cukai GST dan juga mepunyai reputasi antarabangsa.Berbentuk segiempat dan disertakan sekali dengan sijil pengeluar.

Keduanya mempunyai corak yang menarik. 

Jadi yang manakah pilihan anda ?

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :

Whatsapp@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Apakah Keistimewaan Emas ?


Istimewanya Emas ni kerana : 

Aset Mudah Cair

Emas senang ditukar kepada tunai. Jika kecemasan perlukan duit – kita boleh pajak di Ar-rahnu untuk dapatkan duit tunai ataupun boleh dijual terus. Bila beli emas, kita tak perlu risau kalau nak pakai duit. Emas tu boleh dijual pada bila-bila masa. 

Aset Mudah Alih

Emas adalah asset fizikal yang paling senang di bawa ke mana-mana. Kalau kita berpindah ke luar negara sekalipun – kita boleh bawa emas bersama. Berbanding dengan asset-aset lain seperti rumah atau tanah – ianya memang tak boleh nak alih. Kalau nak jual pun perlukan masa untuk process jual-beli.

 Aset Mampu Milik

Kita boleh beli Emas sikit-sikit. Malah boleh mula simpan serendah 1 gram atau pun RM100. Emas adalah aset fizikal yang paling mampu milik berbanding dengan aset-aset  yang lain seperti rumah/tanah yang mana perlukan modal yang besar untuk beli. 

Kekayaan Rahsia (Tiada siapa yang tahu)

Jika kita simpan emas fizikal sendiri, tak ada sapa pun yang akan tahu. Bank tak boleh nak tengok rekod simpanan emas yang kita ada. Simpan emas – kekayaan itu hanya kita yang tahu.

 Kekayaan di Tangan Sendiri

Kita boleh simpan emas fizikal sendiri, bermaksud bila kita simpan emas, kekayaan itu ada di tangan kita sendiri. Walau apa pun berlaku – selagi emas ada di tangan kita, kekayaan itu kekal dengan kita kerana nilai emas terletak pada berat dan ketulenan emas itu sendiri.

 Nilai terjamin dalam jangka masa panjang

Dari zaman Nabi lagi – sampai sekarang emas terbukti nilainya kekal. Kalau zaman Nabi dulu – 1 Dinar boleh beli seekor kambing – hari ini pun sama nilainya yg mana dengan 1 Dinar hari ini – boleh beli seekor kambing.

 

Inilah antara keistimewaan emas. Anda tidak akan rugi selagi mana emas itu masih dalam pemilikan anda. Malah ianya akan memberi keuntungan pada masa akan datang. Jadi – mulakan simpanan emas anda sekarang.

Jom daftar Akaun Emas Gap ...

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :

Whatsapp@0126599945  .. untuk register Akaun Emas .... (free jer)

Nak Register Public Gold Sendiri ? Click Here (Free Jer) - Lepas register, wasap saya ...

Jom Shopping di PGMALL -  Best!!! ...boleh buat duit sambil shopping ..

Telegram Channel - Info menarik pasal Emas & Kewangan 

Tiktok - Jom Follow, komen &  like ramai-ramai yer ...

Facebook@Asya.PublicGold  - Jom like FB Page saya ...
Instagram@Asya.PublicGold - Mai follow ramai-ramai ...
Youtube Channel@Asya.PublicGold - Tambah Ilmu Emas & Kewangan


Antara kaedah penyelesaian hutang

Pengurusan Hutang https://publicgoldofficial.com/Asya Antara Kaedah penyelesaian hutang yang kita boleh pertimbangkan adalah: 1.) Kaedah sno...