Thursday, April 22, 2021

Emas Kali Inflasi


Adakah Emas Kalis Inflasi ?

Emas dikatakan asset kalis inflasi. Emas berupaya melindungi kekayaan anda dari inflasi.

Inflasi secara umumnya bermaksud penurunan kuasa beli duit kertas dalam jangka masa panjang. Dengan kata lain, kuasa beli matawang kita semakin susut. Sekiranya kadar inflasi tahun ini adalah 5%, bermakna kuasa beli duit kita susut sebanyak 10% berbanding tahun sebelumnya.

Contohnya, dengan menyimpan RM1 juta di dalam almari selama 10 tahun, apa yang akan berlaku kepada nilai RM1 juta tersebut? Jawapannya: Ia masih RM1 juta.

Apa yang berbeza adalah kuasa beli RM1 juta tersebut. Kuasa belinya lebih rendah berbanding RM1 juta 10 tahun yang lalu.

Kurang bijak untuk menyimpan duit tanpa melabur. Sebab inflasi makan nilai duit anda.

Namun, emas yang disimpan 10 tahun, 20 tahun, 30 tahun mempunyai kuasa beli yang sama (constant). Ini dibuktikan melalui buku  Prof. Roy W. Jastram "The Golden Constant: The English and American Experience, 1560-2007"

Pada zaman Nabi S.A.W – pada lebih 1400 tahun dahulu, 1 Dinar boleh membeli seekor kambing. Pada hari ini, dengan 1 Dinar juga, masih boleh membeli seekor kambing. Ini menunjukkan nilai EMAS terbukti terjamin dalam jangkamasa panjang. EMAS kalis inflasi dan mampu mengekalkan kuasa beli berbanding duit kertas.

Emas terlindung nilainya sebab kuantiti emas tidak boleh ditambah sesuka hati. Ia perlu dicari, dilombong dan ditulenkan. Jadi ia sukar dispekulasikan.

 Masa itu emas, jadi jom mula sekarang. Tukarkan simpanan wang ringgit anda kepada emas keran terbukti emas nilainya terjamin dalam jangka masa panjang. Jadikan emas sebagai pelindung kekayaan anda. Sekarang masa untuk emas…bermulalah….

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 sebulan, sila hubungi :

No comments:

Post a Comment

Hutang Duit Vs Hutang Emas

Hutang Duit vs Hutang Emas https://publicgoldofficial.com/Asya Kalau ada orang nak pinjam duit, jangan bagi duit. bagi emas. Sebab duit nila...