Friday, April 30, 2021

Masa Terbaik Beli Emas


Tiada siapa yang boleh tahu dengan tepat bila harga emas akan naik atau turun. Perlu diingatkan bahawa pelaburan emas adalah pelaburan jangka pelaburan jangka masa panjang. Tidak ada istilah beli harini, esok terus dapat untung, melainkan anda mempunyai modal yang sangat besar dan berdagang di pasaran emas dunia dan ianya sangatlah berisiko. Oleh kerana pelaburan emas adalah pelaburan jangka masa panjang , jadi sebaik-baiknya jika ada duit di tangan anda, terus peruntukkan sebahagian untuk simpanan emas (setiap bulan atau setiap minggu) dan tetapkan target yang ianya untuk kegunaan akan datang (untuk jangkamasa panjang). Tidak perlu untuk kita tengok kenaikan/penurunan harga emas setiap hari. Bila mula simpan emas dan anda faham tentang ilmu emas, wang simpanan anda akan bertambah di luar jangkaan. Secara tak langsung, ianya dapat mendisiplinkan kita dan dapat menyelesaikan masalah simpanan kita yang sentiasa “bocor”. Orang dulu-dulu selalu berpesan “ beli emas jika ada duit lebih kerana ia semakin bernilai tinggi dan boleh digadai sekiranya terdesak memerlukan wang”. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :


Emas Pelindung Dari Inflasi Jangka Panjang


Emas dikatakan asset kalis inflasi. Emas berupaya melindungi kekayaan anda dari inflasi.

Inflasi secara umumnya bermaksud penurunan kuasa beli duit kertas dalam jangka masa panjang. Dengan kata lain, kuasa beli matawang kita semakin susut. Sekiranya kadar inflasi tahun ini adalah 5%, bermakna kuasa beli duit kita susut sebanyak 10% berbanding tahun sebelumnya.

Sebagai contoh, dengan wang kertas sebanyak RM100 pada tahun 2010, banyak barang dapat dibeli di pasaraya seakan-akan dapat memenuhi satu troli. Namun pada tahun 2020, dengan wang kertas sebanyak RM100 juga– tidak mampu untuk memenuhkan barang untuk satu troli di pasaraya.

Dengan harga barang yang semakin meningkat dari tahun ke tahun, adalah mustahil bagi jumlah ringgit mengekalkan kuasa pembelian untuk barangan atau servis.



Kurang bijak untuk menyimpan duit tanpa melabur. Ini kerana inflasi akan mengikis nilai duit anda.

Namun, emas yang disimpan 10 tahun, 20 tahun, 30 tahun mempunyai kuasa beli yang sama (konstant). Ini dibuktikan melalui buku  Prof. Roy W. Jastram "The Golden Constant: The English and American Experience, 1560-2007"

Emas terlindung nilainya kerana kuantiti emas tidak boleh ditambah sesuka hati. Ia perlu dicari, dilombong dan ditulenkan. Jadi ia sukar dispekulasikan.


Wednesday, April 28, 2021

Kelebihan Emas


Apa Kelebihan emas  ??

Setiap orang mempunyai pandangan tersendiri terhadap emas.  Ada yang beli emas sebagai hadiah istimewa untuk isteri atau anak-anak dan tidak kurang juga yang membeli emas untuk dijadikan sebagai simpanan jangka panjang.

Ada juga yang membeli emas kerana tertarik dengan rekabentuk dan kilauan ema situ sendiri. Ada orang yang membeli emas sekadar untuk merasai feeling sentuh emas (merasai aura emas).

Emas mempunya kelebihannya yang tersendiri. Antaranya ialah :

1. Emas merupakan Wang untuk seluruh dunia.

Emas bukan saja boleh diperdagangkan di Malaysia. Ianya boleh digunakan di seluruh dunia. Emas tiada had sempadan dan boleh dijualbeli di mana-mana negara di seluruh dunia. Setiap negara mempunyai pembeli atau penjual emas samada kedai emas, kedai pajak atau pembeli individu.

Anda boleh jual emas di mana-mana sahaja.

Harga emas semasa dunia boleh disemak dengan mudah. Jadi, memiliki emas ibarat memiliki matawang sedunia. Jika berlaku masalah di negara anda, tidak menjadi masalah untuk berdagang emas di negara lain.

Penggunaan matawang emas telah wujud semenjak di zaman Nabi Muhammad s.a.w lagi . Ianya diteruskan oleh para sahabat dan oleh kerajaan Islam seterusnya. Sejarah kewangan dunia juga telah membuktikan bahawa emas telah digunakan sebagai matawang tunggal dunia dari tahun 1870 sehingga tahun 1914.

2. Pelindung dari inflasi dalam jangka masa panjang.

Emas dikatakan asset kalis inflasi. Emas berupaya melindungi kekayaan anda dari inflasi.

Inflasi secara umumnya bermaksud penurunan kuasa beli duit kertas dalam jangka masa panjang. Dengan kata lain, kuasa beli matawang kita semakin susut. Sekiranya kadar inflasi tahun ini adalah 5%, bermakna kuasa beli duit kita susut sebanyak 10% berbanding tahun sebelumnya.

Sebagai contoh, dengan wang kertas sebanyak RM100 pada tahun 2010, banyak barang dapat dibeli di pasaraya seakan-akan dapat memenuhi satu troli. Namun pada tahun 2020, dengan wang kertas sebanyak RM100 juga– tidak mampu untuk memenuhkan barang untuk satu troli di pasaraya.

Dengan harga barang yang semakin meningkat dari tahun ke tahun, adalah mustahil bagi jumlah ringgit mengekalkan kuasa pembelian untuk barangan atau servis.

Kurang bijak untuk menyimpan duit tanpa melabur. Ini kerana inflasi akan mengikis nilai duit anda.

Namun, emas yang disimpan 10 tahun, 20 tahun, 30 tahun mempunyai kuasa beli yang sama (konstant). Ini dibuktikan melalui buku  Prof. Roy W. Jastram "The Golden Constant: The English and American Experience, 1560-2007"

Emas terlindung nilainya kerana kuantiti emas tidak boleh ditambah sesuka hati. Ia perlu dicari, dilombong dan ditulenkan. Jadi ia sukar dispekulasikan.

3. Emas menjadi pelindung kepada aset-aset kewangan yang lain.

Emas boleh jadi pengimbang untuk pelabur aset kewangan seperti saham. Ini kerana emas biasanya berkadaran songsang dengan pasaran saham. Apabila saham jatuh, biasanya pelabur akan lari kepada emas. Emas akan menjadi pengimbang untuk pelabur.               

Namun, pasti ada kelemahan disebalik setiap kelebihan yang ada pada emas. Setiap instrumen pelaburan mempunyai kelebihan dan kekurangannya yg tersendiri.

Apakah kelemahan emas? 

1. Emas tidak memberikan pulangan berbentuk dividen dan bonus.

Ya, emas juga tidak memberikan pulangan dalam bentuk compound interest seperti ASB atau tabung haji. Keuntungan emas hanyalah dalam bentuk kenaikan harga (price appreciation). Jadi bagi pelabur yang sukakan pulangan berbentuk dividen dan bonus, emas dilihat kurang menarik. “Compound Interest” mempunyai kelebihan tersendiri bergantung kepada instrument pelaburan yang dipilih. Namun kadar interest seperti ini biasanya akan terjejas sekiranya berlaku kegawatan ekonomi,.

2. Terdapat banyak pilihan produk.

Emas mempunyai pelbagai pilihan. Ada yang bentuk emas fizikal dan barang kemas, ada juga akaun simpanan emas, ETF, ada stock, futures, spot gold dan bermacam-macam lagi.

Jika tersalah pilih produk emas, ianya boleh menyebabkan kerugian. Perlu ada pengetahuan mengenai emas bagi mengurangkan risiko kerugian dalam memilih produk emas.

3. Emas fizikal ada kos penyimpanan.

Jika anda mempunyai banyak emas fizikal, mungkin anda akan rasa takut dan risau emas anda akan hilang atau dicuri. Anda perlu mempunyai tempat khas yang selamat untuk menyimpan emas tersebut. Namun sudah pasti ianya memerlukan kos sama ada dari segi sewa safe deposit box.

Melainkan anda ingin mempunyai peti besi sendiri di rumah anda. Ianya juga memerlukan kos untuk membeli peti besi tersebut dan ianya bukan murah.

Secara kesimpulannya, tidak ada satu pun pelaburan yang betul-betul “Perfect”. Jika ada yang mempromosi pelaburan yang menjamin keuntungan tetap setiap bulan – ternyata ianya adalah “SCAM”.

 Setiap pelaburan mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Bergantung kepada objektif pelaburan anda sendiri.

Apa yang bagus dimata seorang individu, mungkin dilihat tidak bagus dimata individu lain.

Sebagai manusia, kita semua unik. Setiap orang mempunyai citarasa tersendiri. 

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :

Thursday, April 22, 2021

Emas Kali Inflasi


Adakah Emas Kalis Inflasi ?

Emas dikatakan asset kalis inflasi. Emas berupaya melindungi kekayaan anda dari inflasi.

Inflasi secara umumnya bermaksud penurunan kuasa beli duit kertas dalam jangka masa panjang. Dengan kata lain, kuasa beli matawang kita semakin susut. Sekiranya kadar inflasi tahun ini adalah 5%, bermakna kuasa beli duit kita susut sebanyak 10% berbanding tahun sebelumnya.

Contohnya, dengan menyimpan RM1 juta di dalam almari selama 10 tahun, apa yang akan berlaku kepada nilai RM1 juta tersebut? Jawapannya: Ia masih RM1 juta.

Apa yang berbeza adalah kuasa beli RM1 juta tersebut. Kuasa belinya lebih rendah berbanding RM1 juta 10 tahun yang lalu.

Kurang bijak untuk menyimpan duit tanpa melabur. Sebab inflasi makan nilai duit anda.

Namun, emas yang disimpan 10 tahun, 20 tahun, 30 tahun mempunyai kuasa beli yang sama (constant). Ini dibuktikan melalui buku  Prof. Roy W. Jastram "The Golden Constant: The English and American Experience, 1560-2007"

Pada zaman Nabi S.A.W – pada lebih 1400 tahun dahulu, 1 Dinar boleh membeli seekor kambing. Pada hari ini, dengan 1 Dinar juga, masih boleh membeli seekor kambing. Ini menunjukkan nilai EMAS terbukti terjamin dalam jangkamasa panjang. EMAS kalis inflasi dan mampu mengekalkan kuasa beli berbanding duit kertas.

Emas terlindung nilainya sebab kuantiti emas tidak boleh ditambah sesuka hati. Ia perlu dicari, dilombong dan ditulenkan. Jadi ia sukar dispekulasikan.

 Masa itu emas, jadi jom mula sekarang. Tukarkan simpanan wang ringgit anda kepada emas keran terbukti emas nilainya terjamin dalam jangka masa panjang. Jadikan emas sebagai pelindung kekayaan anda. Sekarang masa untuk emas…bermulalah….

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 sebulan, sila hubungi :

Wednesday, April 21, 2021

Cara Memiliki Emas


Ingin memiliki Gold Bar? Jom saya bantu!

Terdapat pelbagai jenis emas di Public Gold. Anda boleh memilikinya sama ada secara fizikal, ataupun membuka account emas GAP (Gold Accumulation Program).

Anda boleh memiliki emas melalui 3 cara berikut :

1)     Bayaran Penuh

-          Ini merupakan pembelian cara biasa (outright purchase) yang mana anda boleh membuat pembelian terus secara online ataupun boleh ambil di cawangan public gold yang berdekatan. Anda juga boleh menggunakan pos berinsurans untuk penghantaran emas fizikal.

 

2)        Bayaran Secara Ansuran

-          Anda boleh membeli emas secara ansuran yang mana Public Gold menawarkan pelan pembayaran mudah selama 4 Bulan atau pun selama 10 bulan. Ianya adalah patuh Syariah.

 

3)        Menabung di Akaun Emas GAP

-          Public gold menawarkan program simpanan emas GAP (Gold Accumulation Program)  yang mana anda boleh membuka akaun GAP secara percuma. Tiada kos simpanan untuk program ini. Anda hanya perlu beli dan simpan di Public Gold serendah RM100 (minimum). Kumpul sedikit demi sedikit dan setelah cukup target simpanan , anda boleh keluarkan emas dalam bentuk fizikal (untuk simpanan sendiri) pada bila-bila masa.

Sebelum membeli emas, anda perlu tentukan sendiri samada anda ingin simpan sendiri emas fizikal ataupun boleh simpan di Public Gold secara percuma.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 sebulan, sila hubungi :

Monday, April 19, 2021

20 Persoalan mengenai Simpanan dan Pelaburan Emas

 Anda boleh membaca ebook yang membincangkan mengenai 20 persoalan mengenai ema simpan dan pelaburan. 



Ebook ini akan membantu anda untuk memahami tentang asas simpanan emas dari zero kepada hero.


Antara persoalan yang selalu ditanya mengenai simpanan emas adalah:
- ASB, Tabung Haji dan Emas ?
- Harga Emas akan sentiasa naik ?
- Bajet paling minimum beli emas ?
- Apa untung simpan emas ?
- Harga semasa emas ?
- Jenama emas paling baik ?
- tempat terbaik jual emas ?
- Beli emas guna duit pinjaman ?
- Barang kemas untuk pelaburan ?
- Cara buat untung dengan emas ?
- zakat emas macam mana ?
- Beli emas ada income bulanan ?
- Tempat simpan emas terbaik ?
- Akaun emas atau emas fizikal ?
- Gold Bar atau Dinar ?

Anda akan mendapat jawapan untuk persoalan diatas di dalam ebook ini. terdapat juga beberapa tip yang dikongsikan mengenai simpanan dan pelaburan emas.



Saturday, April 17, 2021

Kekayaan ditentukan oleh Tabiat


Kebanyakkan pakar kewangan menyarankan kita untuk menyimpan 10% daripada pendapatan kita. Namun 10% itu adalah permulaan sahaja. Sebaik-baiknya , apabila pendapatan bertambah, peratusan simpanan juga perlu ditambah untuk anda simpan sendiri.

Ada yang memberi alasan tidak mampu untuk mulakan simpanan 10% daripada pendapatan setiap bulan. Sekiranya anda memang tidak mampu memperuntukkan 10% - cuba setkan berapa nilai yang anda mampu. Tak kisah berapa nilainya. Yang paling penting adalah anda konsisten menyimpan setiap bulan.

Pernah dengar kisah Arnab dan Kura-Kura?

Ia ibarat kisah perlumbnaan arnab dengan kura-kura. Walaupun kura-kura bergerak dengan sangat perlahan berbanding arnab, akhirnya kura-kura juga yang menang, Bukan kerana laju tetapi kerana KONSISTEN!!!

Jadikan ianya sebagai satu tabiat yang mana ianya boleh memberi kekayaan kepada anda pada masa depan.

Dalam simpanan emas, mereka yang simpan 1 gram sebulan secara konsiten – ianya ibarat kura-kura. Memang Nampak perlahan tetapi akhirnya dia akan menang. Sedar sedar nanti, cukup setahun sudah ada minimum 12 gram.

5 Tip berkesan simpan emas 1gram 1 bulan.

1.       Letak matlamat simpan emas 1 gram sebulan sebagai simpanan untuk dilupakan.

2.       Setiap kali dapat gaji, terus peruntukkan sebahagian dari gaji untuk beli satu gram emas atau lebih bergantung kepada kemampuan masing. Jangan tunggu duit lebih kerana sampai bila-bila tidak aka nada duit lebih. Simpan dahulu baru belanja, bukannya belanja dulu, selebihnya baru simpan.

3.       Jangan tunggu harga terbaik. Takut-takut nanti bila harga harga rendah, duit pula yang habis

4.       Beli emas melalui Akaun emas GAP (Gold Accumulation Program) yang ditawarkan oleh syarikat pengeluar emas terbesar di Malaysia buat masa ini iaitu Public Gold. Itu kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini.

5.       Setelah cukup enam gram, keluarkan gold bar 5 gram sekeping dan simpan dalm dompet. Supaya terasa aura dan keseronokan simpan emas. Emas mempengaruhi minda separa sedar supaya kumpul lebih banyak kepingan emas.

 Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai emas public gold, sila hubungi saya di link di bawah:

Dinar atau Gold Bar ???



Antara dinar emas dan gold bar yang mana satukah pilihan anda ?

Apakah perbezaan antara dinar dan gold bar ?

Mana satu yang lebih menguntungkan ?

……………………………………………………………………………………………………………..

Dari segi fizikal, perbezaan antara dinar dan gold bar adalah hanya pada rupabentuk dan gandaan berat sahaja. Dinar berbentuk bulat atau macam duit syiling manakala gold bar adalah berbentuk segi empat tepat. Dinar mepunyai gandaan berat bermula dari ½  dinar = 2.125g,  1 dinar = 4.25g, 5 dinar =  21.25g dan 10 dinar = 42.5g.  Untuk gold bar pula, gandaan berat bermula dari 10g, 20g, 50g dan 100g.

Dari segi harga, ianya bergantung kepada berat antara setiap jenis dinar dan gold bar yang mana harganya berbeza  mengikut berate mas tersebut.

Namun dari segi potensi pelaburan, dinar dan gold bar mempunyai potensi keuntungan yang sama kerana kedua-dua nya mempunyai ketulenan yang sama, iaitu emas 999.9, harga per gram pun adalah sama bersandarkan perubahan harga semasa dunia (rujuk laman web Public Gold untuk harga terkini), serta susut nilai (spread) untuk kedua-duanya juga adalah sama.


Jika dilihat dari sudut Islamik, lebih ramai umat islam memilih untuk meiliki set dinar. Ini kerana dinar emas merupakan sistem matawang yang digunakan dalam jual beli muamalat semasa pemerintahan islam pada zaman dahulu. Dinar juga selalu digunakan sebagai mas kahwin (mahar).

Jadi yang manakah pilihan anda ?? Dinar atau Gold Bar? Atau keduanya…Jom simpan emas!

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai emas public gold, sila hubungi saya di link di bawah:

Thursday, April 15, 2021

Emas sebagai Simpanan



Jom jadikan Emas Sebagai Simpanan Anda !!!

1) EMAS sebagai Forgotten saving.
Setiap bulan "paksa" poket untuk berjimat 1 gram emas atau serendah RM100 dengan kaedah AKAUN GAP. Objektif utama, setiap masa gram emas kita sentiasa bertambah. Itu lah nama nya “Forgotten saving”. Ye, simpanan yang dilupakan. Itulah konsep saya sekarang. Paksa tambah gram setiap masa, kemudian lupakan. Kenapa paksa? Sebab kalau tak paksa dan terpaksa, memang sampai bila pun saya tak akan ada duit untuk beli emas!

Nampak kecil, tapi impaknya sangat besar. Itu sahaja yang boleh saya simpulkan tentang tabiat menyimpan emas 1 gram 1 bulan sebagai “forgotten saving”. Setiap kali ada duit simpanan jangka panjang, saya akan terus beli emas tanpa melihat sangat kepada harga. Manfaatnya, kita tak tahu pun dan terlupa berapa jumlah RM simpanan yang kita ada. Yang kita tahu berapa gram kita dah simpan, sedar2 dah byk emas yang kita simpan.

2) EMAS mempunyai Nilai Jangka Panjang Terjamin

Zaman Nabi 1,400 tahun dulu, 1 dinar (emas 4.25 gram) boleh beli seekor kambing. Sekarang ini, harga 1 dinar sekitar RM670 – RM780. Secara relatifnya, ia masih mampu beli seekor kambing. Ia berbeza dengan duit kertas (wang fiat).

Kalau 30 tahun dulu, budak-budak sekolah boleh bawa duit 50 sen sehari, cukup untuk mereka makan kenyang di sekolah. Tapi hari ni, 50 sen tu hanya mampu untuk beli segelas air sirap sahaja. Maksudnya hari ni, kebulur la anak-anak kalau kita masih berikan duit sekolah 50 sen sehari.
Jadi nampak tak kesan inflasi ke atas emas berbanding duit kertas? Hakikatnya, bukan harga barangan yang naik, tetapi kuasa beli duit kertas itu yang jatuh. Kita memerlukan lebih banyak duit untuk mendapatkan barang yang sama.

Duit kertas tidak sesuai untuk dijadikan sebagai simpanan jangka panjang sebabnya ia tidak mampu menyimpan nilai (kuasa beli). Ia hanya sesuai untuk transaksi jual beli sahaja.
RM50 hari ini sudah pasti tidak mampu untuk membeli barang yang sama 10 tahun akan datang disebabkan kuasa belinya semakin susut.

Kalau nak simpan duit kertas, simpan dalam jumlah yang cukup untuk digunakan dalam masa terdekat atau simpanan untuk hal kecemasan sahaja.

Selebihnya, simpan dalam bentuk aset fizikal yang mampu menyimpan nilai jangka panjang seperti emas, perak, tanah ataupun hartanah. Aset fizikal begitu, kita tidak perlu risau tentang nilainya sebab ia bukan sekadar nombor yang tertulis di atas kertas tetapi pada barangnya. Ia dapat dilihat, dipegang dan disentuh secara fizikal. Dan harganya makin meningkat dalam jangka panjang melebihi kadar inflasi.

Kalau menurut teori 1dinar1ekorkambing, apa yang mampu dibeli oleh 1 gram emas hari ini, ia tetap akan mampu dibeli dengan emas yang sama 10 tahun akan datang. Emas terbukti mengekalkan kuasa beli sejak lebih 1,400 tahun yang lampau. Ia berbeza dengan duit kertas.

3) EMAS adalah Kekayaan di Tangan Sendiri.

Bila simpan emas, hakikatnya kekayaan tu ada ditangan kita sendiri. Apa pun berlaku di luar sana, selagi emas tu ada di tangan kita, pendek kata, kekayaan tu memang ada dengan kita sendiri sebab nilai emas terletak pada BERAT DAN KETULENAN emas tu sendiri. Berbeza dengan duit kertas. NILAI SEBENAR duit kertas bukan pada kertasnya, tapi ia terletak pada jaminan kerajaan, kestabilan ekonomi dan politik negara.

Masih ingat tak duit syiling seringgit dulu? Bank Negara dah gazetkan, ianya tak lagi sah untuk digunakan sebagai duit hari ini. Ia hanya sekeping logam yang tidak lagi bernilai. Siapa yang masih simpan duit seringgit lama tu, hari ni dah tak laku lagi dah.

Lagi satu peristiwa, masih ingat lagi tak Ringgit Malaysia pernah jatuh nilainya sebanyak 50% setahun lepas krisis kewangan 1997? Sejak krisis itu, Ringgit Malaysia telahpun mengalami KEJATUHAN KEKAL sebanyak 30% berbanding US Dollar. Jadi kalau simpan duit banyak-banyak, hakikatnya kita memiliki kekayaan secara ‘maya’. Ia bukan duit yang sebenar, hinggakan Robert Kiyosaki dalam bukunya gelarkan duit kertas sebagai “funny money”. Ianya dianggap “funny” sebab ia dikeluarkan tanpa dibackup dengan apa-apa aset fizikal. Dalam sejarah manusia, duit yang menyimpan nilai sebenar antaranya ialah emas dan perak.

Semuanya dengan ILMU...ada ilmu
Emas bukan lagi Mahal untuk dimiliki...

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai emas public gold, sila hubungi saya di link di bawah:

Tip Memulakan Simpanan Emas !!!

 



Perkara yang paling sukar adalah belian yang pertama. Tidak perlu modal besar untuk mulakan pelaburan emas. Kita perlu set target mulakan dengan 1 gram sebulan. Bila dah mula, anda akan lebih faham mengenai simpanan dan pelaburan emas, and akan menjadi sukar untuk berhenti and simpanan anda akan menjadi berkembang.

Mulakan dulu simpanan emas walaupun RM100 ataupun 1 gram. Anda hanya perlu tukar duit kepada emas, dan anggap ianya sebagai process untuk belajar. Biar sedikit, yang penting konsisten dalam menyimpan emas. Lama kelamaan anda akan dapati simpanan emas anda akan berkembang.

Asas membina kekayaan ialah dengan menyimpan sebahagian pendapatan secara berdisiplin setiap bulan. Sesiapa yang tidak menyimpan, sampai bila-bila puna dia tidak akan kaya. Emas boleh dijadikan salah satu cara berkesan untuk mendisiplinkan  diri untuk menyimpan. Dan mengelakkan simpanan itu daripada bocor dibelanjakan dengan mudah. Emas bukan sekadar kalis inflasi, ianya adalah kalis boros.

Jom ambik aura emas 999 ni, mulakan 1g dahulu letak dalam dompet. Cara paling mudah dan murah membeli emas 1 gram ialah dengan melalui akaun GAP. Kaedah ini lebih murah berbanding membeli secara retail (harga runcit). Anda boleh kumpul emas dalam akaun GAP serendah RM100 sahaja, tiada upah simpan dikenankan. Rasa nak pegang emas sendiri, boleh keluarkan emas tersebut dari akaun…1g ke, 1dinar ke, 10g ke, 100 gram pun boleh!

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai emas public gold, sila hubungi saya di link di bawah:



Wednesday, April 14, 2021

Kenapa perlu ada simpanan dan pelaburan ?

 Semenjak PKP dijalankan pada awal 2020 sebelum ini, kita dapat lihat banyak syarikat yang terpaksa mengurangkan gaji pekerja, buang pekerja. Ramai dikalangan kita yang merungut tidak cukup duit untuk makan, sumber pendapatan terjejas.

Kemana perginya duit gaji sebelum ini ? adakah tiada simpanan untuk kes-kes kecemasan seperti ini ? di sini perlunya duit kecemasan untuk digunakan bagi mengisi keperluan harian sekiranya kita kehilangan pekerjaan atau gaji dipotong dan sebagainya.

Kita tidak pernah  jangka perkara seperti ini akan terjadi. Jadi perlu ada kesedaran dalam pengurusan wang dalam hidup kita supaya kita sentiasa bersedia dan dapat berhati-hati di masa hadapan.

Mencari wang dan menguruskan wang adalah 2 perkara yang berbeza. Walaupun anda mampu mencari wang atau bergaji puluhan ribu sekalipun, tapi  tidak berkemahiran  menguruskan wang dengan betul, anda terpaksa sentiasa berkerja untuk wang. Pernahkah anda dengar istilah semakin besar periuk nasi – semakin banyak kerak ?

Dalam menguruskan wang dari hasil pendapatan anda, perlu dipastikan ada sebahagian yg diperuntukkan untuk simpanan kecemasan/pelaburan. Ianya sangat penting untuk menggandakan wang yg disimpan khas untuk pelaburan tersebut.

Dengan cara ini, anda dapat memastikan tahap kewangan anda berada dalam keadaan yang lebih selamat. Anda ada simpanan khas untuk kegunaan dan pada dalam masa yg sama, anda boleh menjana / menggandakan wang anda dalam pelaburan. Pernahkan anda dengar istilah wang bekerja untuk anda ?

Terdapat banyak instrument pelaburan yang ada hari ini dan semuanya mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Salah satu dari pelaburan yang memberi keuntungan jangka panjang adalah dalam pelaburan emas. Umum mengetahui bahawa emas adalah instrument pelaburan yang sangat stabil dan harganya akan sentiasa naik dari tahun ke tahun (dalam Jangkamasa panjang).

 



Dengan Menyimpan emas, anda tidak perlu risau kenaikan harga barang (inflasi) dalam jangka panjang kerana emas mengekalkan kuasa beli sepanjang zaman. Bila anda mula menyimpan emas dan faham ilmu emas, wang simpanan anda akan bertambah diluar jangkaan.

  

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :


Masa terbaik beli emas !!!




Masa terbaik beli emas.

Seperti yang anda sedia maklum, harga emas ada turun dan ada naik dalam jangka masa pendek. Tidak ada jaminan untuk sentiasa naik. Tetapi untuk jangka masa panjang, boleh dikatakan harga emas confirm akan sentiasa naik, disebabkan kuasa beli atau nilai duit kertas yang sentiasa susut.

Jadi bila masa terbaik beli emas ??? Pelbagai versi yang kita dengar mengenai bilakah masa yang terbaik untuk membeli emas. Secara jujurnya kita tidak akan jumpa “perfect time” untuk membeli emas. Adakalanya bila harga emas rendah, kita tak ada duit untuk beli, mampu tengok je la masa tu.

Tiada siapa yang boleh tahu dengan tepat bila harga emas akan naik atau turun. Perlu diingatkan bahawa pelaburan emas adalah pelaburan jangka pelaburan jangka masa panjang. Tidak ada istilah beli harini, esok terus dapat untung, melainkan anda mempunyai modal yang sangat besar dan berdagang di pasaran emas dunia dan ianya sangatlah berisiko.

Oleh kerana pelaburan emas adalah pelaburan jangka masa panjang , jadi sebaik-baiknya jika ada duit di tangan anda, terus peruntukkan sebahagian untuk simpanan emas (setiap bulan atau setiap minggu) dan tetapkan target yang ianya untuk kegunaan akan datang (untuk jangkamasa panjang). Tidak perlu untuk kita tengok kenaikan/penurunan harga emas setiap hari.

Bila mula simpan emas dan anda faham tentang ilmu emas, wang simpanan anda akan bertambah di luar jangkaan. Secara tak langsung, ianya dapat mendisiplinkan kita dan dapat menyelesaikan masalah simpanan kita yang sentiasa “bocor”.  Orang dulu-dulu selalu berpesan “ beli emas jika ada duit lebih kerana ia semakin bernilai tinggi dan boleh digadai sekiranya terdesak memerlukan wang”.

 Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :

FB Page Asya.PublicGold

Whatsapp

Telegram Channel

Insta

Youtube Channel


Pakar kewangan peribadi negara , Azizi Ali mengesyorkan setiap orang perlu menyimpan emas walaupun sedikit sebagai insurans masa depan.


“Tukarkan 10% keayaan atau pendapatan anda kepada EMAS”


Tuesday, April 13, 2021

Product terlaris Public Gold


Antara produk terlaris di Public Gold adalah Dinar & Emas.

Jom ambik aura emas 999 ni, mulakan 1g dahulu letak dalam dompet. Cara paling mudah dan murah membeli emas 1 gram ialah dengan melalui akaun GAP. Kaedah ini lebih murah berbanding membeli secara retail (harga runcit). Anda boleh kumpul emas dalam akaun GAP serendah RM100 sahaja, tiada upah simpan dikenankan. Rasa nak pegang emas sendiri, boleh keluarkan emas tersebut dari akaun…1g ke, 1dinar ke, 10g ke, 100 gram pun boleh!

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai emas public gold, sila hubungi saya di link di bawah:


   Asya.PublicGold





Koleksi Emas 1 Gram


Keistimewaan 1 Gram emas Public Gold

Setiap orang ada minat tersendiri. Ada orang suka beli dinar sahaja, ada juga yang suka beli gold bar sahaja. Namun begitu, koleksi 1 gram juga punya peminat tersendiri. Ramai peminat 1g emas ni tau…..

Nilai 1 gram bukan terletak pada emas  semata- mata. Tetapi ada nilai lain yang hanya pembeli sahaja yang tahu. Nilai kenangan yang sangat bermakna.

Ada juga pembeli yang membeli emas 1 gram sebagai koleksi berdasarkan rekabentuk, nombor siri dan sejauh mana keistimewaan emas 1 gram edisi terhad tersebut. Semakin cantik rekabentuk , semakin mahal harganya. Ianya boleh menjadi satu fenomena “EDISI TERHAD” yang mana pembeli atau pengumpul sanggup membelinya  walaupun pada harga yang mahal.

Jom ambik aura emas 999 ni, mulakan 1g dahulu letak dalam dompet. Cara paling mudah dan murah membeli emas 1 gram ialah dengan melalui akaun GAP. Kaedah ini lebih murah berbanding membeli secara retail (harga runcit). Anda boleh kumpul emas dalam akaun GAP serendah RM100 sahaja, tiada upah simpan dikenankan. Rasa nak pegang emas sendiri, boleh keluarkan emas tersebut dari akaun…1g ke, 1dinar ke, 10g ke, 100 gram pun boleh!

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :



Emas Fizikal atau Akaun Emas ???

 Emas Fizikal atau Akaun Pelaburan Emas ???

Mengikut pendapat pakar , kebanyakannya akan mengesyorkan beli emas fizikal dalam bentuk Gold Bar atau pun syiling emas (Dinar), kerana ianya betul betul wujud di depan mata. Dan emas itu kita simpan sendiri. 

Beli emas fizikal lagi bagus sebab emas ada di tangan kita, dan boleh rolling emas itu dengan cara dapatkan pinjaman ar-rahnu untuk apaapa tujuan menguntungkan.

Manakala untuk akaun pelaburan emas, apabila kita membeli emas, kita hanya  kertas dan nombor sahaja. Tak dapat pegang emas depan mata. Seakan sama macam kita simpan dalam ASB ataupun Tabung Haji.

Tetapi ada kelebihan lain untuk memiliki akaun pelaburan emas. Sebagai contoh - akaun emas di Public Gold. anda boleh mempunyai akaun emas dan menyimpan secara berkala serendah RM100 sebulan. Ini akan melatih atau mendisiplinkan kita untuk menyimpan secara konsisten.

Gold bar atau Dinar?

Gold bar dan dinar sama sahaja dari sudut harga per gram, ketulenan mahupun potensi keuntungan. Bezanya cuma bentuk bulat dan segi empat sahaja.

Secara umumnya, item denominasi yang paling besar lebih cepat untung disebabkan spread / selisih harga jual belinya paling nipis. Contohnya, gold bar 250 gram (spread 6%) lebih cepat untung berbanding gold bar 10 gram (9%).

Walau bagaimanapun, item emas yang kecil lebih baik kalau nak pakai duit. Ia boleh dijual ataupun dipajak sikit-sikit bila anda memerlukan tunai segera.


Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :

Facebook@Asya.PublicGold
Whatsapp@Account_emas_Gold 

Tempat simpan emas terbaik ???

 Tempat simpan emas terbaik ???

Kalau sedikit, simpan di rumah. Tapi kena kreatif. Yang penting, jangan simpan dalam almari sebab itu sasaran utama pencuri.

Kalau banyak, takut tak lena tidur dan lebih tenang tinggalkan rumah, simpan di Safe Deposit Box di bank, ataupun syarikat swasta. Sewaan sekitar RM100 – RM550 setahun bergantung saiz box.

Bagi orang baru, mungkin akan ada rasa sedikit takut untuk simpan emas di rumah  kerana dia rasa nilainya tinggi. Tetapi , jika kita tengok barang barang lain yang berharga di rumah , seperti handphone, laptop, kereta - lagi berisiko  besar berbanding simpan emas. Ini kerana saiznya yg besar yang senang onrang nampak. Emas ni saiz nya kecil jer - yang mana ianya senang untuk disorok. 

Perasaan risau untuk simpan emas mungkin hanya "Mindset" sahaja. Bila dah lama nanti - kita akan rasa terbiasa. 

"Pernah dengar ada orang simpan emas di dalam peti ais ?? "   .. haha ya, memang ada.



Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :


Cara buat untung dengan emas ???

 3 strategi untuk kaya dengan emas:

1) Jadi penyimpan emas, atau 

2) Jadi pelabur emas, atau 

3) Jadi peniaga emas.


Penyimpan Emas (Gold Saver) 

  • Jadikan emas sebagai salah satu bentuk simpanan jangka panjang. Sekurang-kurangnya untuk tempoh 2 tahun. 
  • Kalau ada duit simpanan jangka panjang, tukar kepada bentuk emas. Jual hanya bila nak pakai duit. Harga emas confirm naik dalam jangka panjang sebab duit kertas confirm susut dari tahun ke tahun dimakan inflasi. 
  • Pastikan simpan emas fizikal. Ia membuatkan anda ketagih menyimpan emas. Inilah cara majoriti penyimpan emas bertambah kaya!
Pelabur Emas (Gold Invester / trader)

  • Jadikan emas sebagai alat untuk ‘trading’ seperti saham. Prinsipnya, “beli harga rendah, jual harga tinggi”. Ulang proses ni secara kerap. 
  • Untuk kenal pasti bila harga emas dianggap rendah, dan bila dianggap tinggi, kena tahu sedikit sebanyak tentang Analisis Teknikal Harga Emas.
  • Secara jujurnya, teknik ni tak semudah teori. Sejak 2010, saya belum pernah jumpa orang yang kaya dengan cara ini. 
Peniaga Emas  (Gold Dealer)

  • Cara paling cepat untung dengan emas ialah berniaga emas sambil menyimpan emas. Pelabur emas untung hanya bila harga naik, tapi peniaga emas untung lebih besar walaupun harga emas turun.
  •  Dengan platform Public Gold, penyimpan emas boleh jana keuntungan besar walaupun secara sambilan. Sambil simpan emas, sambil pandaikan orang lain tentang simpanan emas, tanpa perlu menjual emas di tangan. 

Zakat emas macam mana?

Emas simpanan zakat 2.5% kalau cukup 85 gram (bersamaan 20 dinar) dan di simpan dalam tempoh cukup setahun (haul). Barang kemas yang dipakai pun kena zakat kalau lebih uruf setempat. Di KL, urufnya 800 gram. Cara kiraaan, boleh rujuk www.zakat.com.my.



Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :

Apa Untung Simpan Emas ???

1)  Elak kebocoran simpanan


Kerja bertahun-tahun, tetapi tidak ada wang simpanan yang cukup. Bila mula simpan emas dan faham ilmu emas, wang simpanan bertambah di luar jangkaan! Ini testimoni majoriti penyimpan emas. Emas adalah "ubat mujarab" bagi menyelesaikan masalah kebocoran simpanan.

2) Kekayaan bertahan ketika gawat!

Semua harta akan tergugat jika tergugatnya ekonomi ataupun politik, KECUALI EMAS. Jika berlaku krisis ekonomi, nilai ringgit (RM) jatuh, berlaku peperangan, bahkan kalau harta dibekukan oleh kerajaan sekalipun, emas masih selamat. Nilai emas dipegang kukuh oleh berat dan ketulenan emas itu sendiri tanpa perlu jaminan sesiapa. Orang bangkrup pun boleh simpan emas. Selagi emas ada di tangan kita, tiada siapa boleh mengganggu gugat kekayaan kita

3) Selamat dari penyusutan kuasa beli

Simpan emas, tak perlu risau kenaikan harga barang (inflasi) dalam jangka panjang disebabkan emas mengekalkan KUASA BELI SEPANJANG ZAMAN. Sedangkan duit kertas, kuasa belinya confirm susut dari tahun ke tahun.




TIP DISIPLINKAN DIRI MENYIMPAN WANG!

  • Asas membina kekayaan ialah menyimpan sebahagian pendapatan secara berdisiplin setiap bulan.
  • Siapa tidak menyimpan, sampai bila-bila pun dia tidak akan kaya. 
  • Emas boleh dijadikan salah satu cara berkesan untuk mendisiplinkan diri menyimpan, dan mengelakkan simpanan itu daripada bocor dibelanjakan dengan mudah.
  • Emas bukan sekadar kalis inflasi, tetapi ia juga KALIS BOROS! 

 

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :


Harga Emas Akan Sentiasa Naik ???

Harga Emas Akan Sentiasa Naik ??? 

Tak ada jaminan. Harga emas ada turun naik dalam jangka pendek, tapi boleh dikatakan harga emas CONFIRM sentiasa naik dalam jangka panjang disebabkan kuasa beli duit kertas sentiasa susut.

Penurunan kuasa beli duit kertas itulah yang menyebabkan harga barang naik dalam jangka panjang, samada barang keperluan, rumah, tanah, apatah lagi emas! Kesannya, kita terpaksa bayar duit yang lebih banyak untuk dapatkan barang yang sama dalam jangka panjang!

Kalau nak beli emas, guna duit yang agak-agak tak pakai sekurangkurangnya dalam tempoh 2 TAHUN. Untuk jangka panjang, tak perlu bimbang tentang harga. Ia confirm naik, cuma ia tentang persoalan masa sahaja.



Harga emas naik 400% dalam 10 tahun.

Selepas berlaku kejatuhan dari 2013 – 2015, harga emas mulai trend menaik sejak 2016.

Ia peluang yang baik untuk membeli. PascaCovid-19, harga emas dijangka lebih tinggi disebabkan ekonomi tidak stabil!

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :


Monday, April 12, 2021

ASB, Tabung Haji atau emas?

 ASB, Tabung Haji atau emas?


Ia bergantung pergerakan sebenar harga emas. Ada tahun harga emas naik sampai 30%, dan juga turun sampai 28%. Kalau untuk jangka panjang, simpan emas lebih untung.

Purata kenaikan harga emas sekitar 10% setahun sejak 20 tahun lalu. Lepas tolak kos spread & zakat, untung sekitar 8% - 10%.

Tabung Haji (5%), ASB (5.5% lepas tolak zakat 2.5%). Ianya semakin menurun dari tahun ke tahun. Belum tolak inflasi 4%.



Carta perbandingan antara % keuntungan daripada tahun 2002





TIP SIMPANAN JANGKA PANJANG!

Untuk jangka panjang (minimum 2 tahun), simpan emas lebih berbaloi berbanding Tabung Haji (TH) atau ASB. Harga emas confirm naik dalam jangka panjang disebabkan nilai duit kertas sentiasa merosot akibat inflasi dan kejatuhan matawang. Ditambah pula prestasi ASB dan TH kian merosot dari tahun ke tahun.

Aset yang bagus untuk simpanan jangka panjang ialah ASET FIZIKAL seperti emas (dan perak), hartanah ataupun tanah yang diusahakan.

Simpanan di TH / ASB hanya sesuai untuk simpanan kecemasan (berjumlah 3 bulan gaji) atau duit yang nak digunakan dalam jangka waktu terdekat sahaja. Selebihnya simpanlah dalam bentuk emas dan hartanah.



Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang untuk memulakan simpanan dan pelaburan emas serendah RM100 ringgit sebulan, sila hubungi :

Emas penyelamat ketika gawat

Emas Penyelamat Ketika Gawat https://publicgoldofficial.com/Asya Ada yang pajak emas untuk pastikan dapur berasap. Tahniah!, sekurang-kurang...